Despre osteoporoză: Tot ce trebuie să ştii despre „boala mută”

Osteoporoza este una din bolile care te iau prin surprindere, actioneaza fara sa-ti dai seama. Tocmai de aceea poarta numele de “boala muta”.  Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre osteoporoza, astfel incat sa-ti fie mai usor sa ai grija de sanatatea ta.

26 mai 2015, 20:34
Despre osteoporoză: Tot ce trebuie să ştii despre „boala mută”

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza se traduce prin “oase poroase”. Daca la 30 de ani oasele sunt puternice, dupa aceasta varsta incep sa-si piarda din densitate. Milioane de persoane la nivel mondial sufera de aceasta boala, iar mai mult de jumatate sunt femei.

Simptomele osteoporozei

Este foarte posibil nici sa nu-ti dai seama ca ai osteoporoza decat in momentul in care suferi o fractura sau observi o foarte mare schimbare in postura ta. Cum spuneam, osteoporoza a fost denumita de specialisti “boala muta”, actioneaza fara sa-ti dea vreun semn. Insa, durerile de spate cauzate de eventuale modificari ale vertebrelor pot fi niste semne de avertizare.

Osteoporoza si fracturile

Osteoporoza este principala cauza a milioane de fracturi care se diagnosticheaza anual in lume. Cea mai frecventa este fractura vertebrelor (acestea se macina incet, dar sigur, ceea ce conduce la alterarea formei coloanei vertebrale). Insa, la fel de comune sunt si fractura de sold sau la incheietura mainii.

Cauzele osteoporozei

Oasele au abilitatea de a se reconstrui de-a lungul vietii. Ele sunt construite din colagen, o proteina secretat de corp care da forma, si fosfat de calciu, un mineral care da tarie osului. Pe masura ce intaintam in varsta, oasele pierd mai mult din acesta consistenta, decat organismul nostru poate produce la loc. Cea mai mare schimbare se produce la femei, dupa 5-7 ani de la instalarea menopauzei.

Cine face osteoporoza?

Scaderea in densitate a oaselor este un efect natural al imbatranirii, insa nu toata lumea poate ajunge la o densitate atat de mica incat sa se poata vorbi despre osteoporoza. Totusi, cu cat esti mai in varsta, cu atat riscurile tale de a dezvolta osteoporoza cresc. Oasele femeilor sunt mai subtiri si, deci, mai predispuse bolii, insa si barbatii pot suferi de osteoporoza. Aproximativ 25% din cazurile de fracturi ale barbatilor de peste 50 de ani sunt din cauza osteoporozei. In plus, considerandu-se ca osteoporoza este o boala a femeii, barbatii nu-si prea fac teste de densitate osoasa.

Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro