Destăinurile unui comentator de legendă. Interviu cu Ilie Dobre, de la copilăria grea, la prietenia cu Dobrin VIDEO

Ilie Dobre, comentatorul cu zece recorduri mondiale pentru cele mai lung "gooooollll" strigat în direct, a vorbit la România TV despre copilăria grea prin care a trecut, dar şi despre unul dintre cele mai mari secrete ale fotbalului românesc.

17 iul. 2018, 16:08
Destăinurile unui comentator de legendă. Interviu cu Ilie Dobre, de la copilăria grea, la prietenia cu Dobrin VIDEO

Copilăria lui Ilie Dobre a fost presărată cu neajunsuri, pe care nu le-a uitat niciodată. Liceul Pedagogic, de la Câmpulung Muscel, l-a terminat datorită dirigentului care l-a ajutat să obţină o bursă socială. „Mie părinţii nu au putut să îmi ofere nimic. Am fost cinci copii, munceam la fermă vara, ca să fac bani pentru uniforma şcolară. Sunt un om crae s-a ridicat prin propriile forţe„, a spus Ilie Dobre, la România TV.

Ilie Dobre a început să lucreze ca profesor de istorie la Liceul de Petrol din Videle, dar a ajuns unul din cei mai cunoscuţi comentatori sportivi din România. „Pentru mine, fotbalul a fost oxigenul vieţii. Fotbalul şi transmisiune fotbalistică. Vârful transmisiunii sportive e transmisiune fotbalistică. Vârful ei este golul. Aici eu sunt campion mondial. Eu gradez, nuanţez transmisiunea, la gol iau foc. Este, pur şi simplu, stilul meu„, se destăinuie celebrul comentator.

Ilie Dobre a comentat mii de meciuri la radio. „Fotbalul m-a atras de mic, dar mai mult, cartea. Nu mă aşteptam să câştig vreodată vreun record mondial. Am comentat la un moment dat un meci, am strigat aşa de tare, că s-a auzit aşa de lung. Atunci mi-am dat seama că eu pot să comentez altfel golul„, a spus Ilie Dobre.

Câteva îi rămân însă în minte pentru totdeauna. „Am comentat peste o 1700 de meciuri in direct. România-Ungaria mi-a rămas la suflet. Mă bucură foarte mult când publicul e bucuros datorită transmisiunilor mele„, mai spune Ilie Dobre.

Prietenia cu Nicolae Dobrin a fost una specială. De altfel, Dobrin i-a făcut o mărturisire pe care Ilie Dobre nu o va destăinui niciodată. Pentru că aşa l-a rugat prietenul lui. „Cel mai mult m-a durut când Dobrin nu a jucat în Mexic. El mi-a spus mie daevărul, dar nu o să spun niciodată. Deşi am scris două cărţi despre el. M-a rugat să nu spun nimănui cât trăiesc. Si aşa a fost. El nu avrut să vorbească pe nimeni de rău, niciodată. Mai ales pe cel care i-a făcut cel mai mare rău atunci. Dacă el juca atunci, era cel puţin ca Pelle. Era genial. Teaşcă a vrut să il compromită o dată. A fugit din cantonament şi l-a pus să joace mahmur. Dobrin nu trebuia antrenat. El era genial„, a povestit comentatorul.

Despre ce se întâmplă acum în fotbalul românesc, Ilie Dobre are o opinie personală. „Primează banii în detrimentul talentului. Dacă nu luăm taurul de coarne acum, să nu fie mai târziu, prea târziu. Nu o să vină unul de talia lui Messi sau Ronaldo, să joace la noi, niciodată„.