Destinaţii turistice 2015. TOP 10 oraşe de vizitat în acest an, recomandate de Lonely Planet FOTO

Lonely Planet a realizat un Top 10 al orașelor care merită vizitate în 2015, luând în calcul elemente specifice și evenimente ample pe care acestea le găzduiesc anul viitor.

02 ian. 2015, 10:57

1. Washington

Washington DC este principalul oraș recomandat de Lonely Planet pentru a fi vizitat în 2015. Capitala SUA a devansat astfel Parisul sau Londra, care au condus clasamentul pentru anii 2014, respectiv 2012. Dincolo de rolul său în istoria și viața politică a SUA, Washingtonul este o atracție turistică prin numeroasele obiective care impresionează la tot pasul — Casa Albă, care a fost redeschisă și poate fi vizitată de publicul larg, sau muzeele naționale aflate sub cupola Institutului Smithsonian, care adăpostesc povești impresionante din cultura și civilizația mondială, informații și curiozități pentru toți cei care le calcă pragul.

Muzeele vor intra într-un amplu proces de reamenajare, un Master Plan care vizează îmbunătățirea accesului vizitatorilor, serviciile educative, crearea unor intrări vizibile și a unor pasaje între muzee și grădini, precum și înlocuirea instalațiilor învechite. Înființat în 1846, Institutul Smithsonian reunește 19 muzee naționale, printre care se numără și Galeria Națională de Artă, care au primit în 2013 aproximativ 30 de milioane de vizitatori. Potrivit Washington Post, în 2012, capitala SUA a fost vizitată de 18,9 milioane de turiști, din care 2,1 milioane au fost străini.

2. El Chalten (Argentina)

Deși este un oraș mic, El Chalten din Argentina, ocupă locul secund în clasamentul Lonely Planet, datorat probabil amplasării sale în apropierea Parcului Național Los Glaciares, în provincia Santa Cruz, care îl face să fie extrem de vizitat de iubitorii de drumeții.

În plus, în 2015 El Chalten aniversează 30 de ani de existență. Beneficiază de locuri special amenajate pentru camping, iar în timpul sezonului de drumeții (noiembrie-februarie), este un adevărat furnicar. Orașul a fost construit în 1985 de guvernul Argentinei pentru a definitiva o dispută de graniță cu Chile.

3. Milano

Cunoscut ca fiind capitala modei în Italia, Milano va găzdui Expoziția Mondială 2015, un eveniment impresionant în care mai mult de o sută de țări vor fi prezente cu câte un pavilion prin care vor reflecta în felul propriu tema evenimentului — Feeding the Planet — Energy for Life (Să hrănim planeta — energie pentru viață).

Potrivit organizatorilor complexul expozițional se va întinde pe o suprafață de 110 hectare și sunt așteptați peste 30 de milioane de vizitatori. În afară de a fi gazda Expo2015, Milano este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Lombardiei, cu un bogat evantai de obiective turistice, motive pentru care specialiștii de la Lonely Planet l-au situat pe locul trei în topul orașelor ce merită vizitate anul viitor.

4. Zermatt (Austria)

Situat în apropierea celebrului masiv Matterhorn (Mont Cervin sau Monte Cervino) — cunoscut de localnici drept Muntele Munților, cu o altitudine de 4.478 metri, orașul elvețian Zermatt va marca anul viitor 150 de ani de la prima escaladare cu succes a masivului. Reușita, consemnată la 14 iulie 1865, aparține echipei alpiniștilor englezi conduși de Edward Whymper care au reușit să escaladeze masivul pe cel mai greu traseu, traversând peretele estic al muntelui.

Orașul este vizitat de mii de turiști în fiecare an atât pentru practicarea sporturilor de iarnă, cât și pentru drumeții în timpul sezonului cald, zona având trasee turistice foarte bine organizate, inclusiv printr-o cale ferată complet electrificată, ce asigură o mobilitate excelentă turiștilor prin frumoasele peisaje ale Alpilor Penini.

5. La Valetta (Malta)

Oraș-port la Mediterana cu o istorie impresionantă de aproape cinci sute de ani, La Valletta, capitala statului Malta, este al cincilea oraș propus de Lonely Planet pentru a fi vizitat în 2015. La anul se împlinesc 450 de ani de la asediul sângeros al Imperiului Otoman asupra cetății orașului, când cavalerii maltezi au opus o rezistență admirabilă turcilor. Vor fi organizate numeroase manifestări în amintirea faptelor eroice ale cavalerilor maltezi.

Orașul impresionează prin arhitectura în stil baroc, palatele ascunzând în zidurile lor secole de istorie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a suferit distrugeri serioase în urma bombardamentelor, astfel că au apărut clădiri cu arhitectură modernă. În 1980, orașul a inclus în lista siturilor Patrimoniului Mondial de UNESCO.

6. Plovdiv (Bulgaria)

Al doilea oraș ca mărime din Bulgaria, cu o istorie milenară, Plovdiv a fost un important centru al regatului tracilor, denumit Eumolpias, după numele regelui trac Eumolpos, considerat în mitologia tracă fiul zeului Poseidon. Plovdiv a găzduit din secolul XIX, mai precis 1860, cea mai veche instituție de învățământ americană din afara SUA — Colegiul American, care ulterior a fost mutată la Sofia.

În 2019 Plovdiv va fi capitala europeană a culturii. Peisajul extraordinar al zonei, amestecul arhitectural de vechi și modern, patrimoniul cultural și istoric acumulat de-a lungul timpului prin prezența imperiilor — Roman, Bizantin, Otoman — care și-au pus amprenta asupra sa, fac din acest al doilea oraș al Bulgariei o destinație interesantă de vacanță pentru 2015.

7. Salisbury (Anglia)

Așezat în ținutul Wiltshire, din sudul Angliei, orașul Salisbury este cunoscut în întreaga lume în special datorită ansamblului megalitic de la Stonehenge și al catedralei impresionante unde a fost semnat în urmă cu aproape 800 de ani, în iunie 1215, documentul fundamental pentru democrația modernă britanică — Magna Charta Libertatum (Marea Cartă a Libertăților). Documentul a constituit baza libertăților constituționale britanice și a inspirat redactarea Declarației de Independență a Statelor Unite ale Americii și a actualei Constituții americane.

În 2015, din februarie până în noiembrie, pe teritoriul Regatului Unit, și în special la Salisbury, vor fi organizate numeroase evenimente speciale, conferințe, expoziții, proiecții de filme, spectacole de teatru, lansări de carte și documentare TV pentru a marca cei 800 de ani de la semnarea în catedrala din Salisbury a Marii Cărți a Libertăților. Lonely Planet a recomandat acest oraș ca destinație pentru anul 2015, fiind plasat pe locul șapte în clasament.

8. Viena

Pe Ringstrasse, cel mai renumit bulevard din Viena, cu o lungime de 5,3 km, se află numeroase clădiri reprezentative pentru ultimele două secole de istorie ale statului austriac. Parlamentul, primăria Vienei, Opera de Stat, Muzeul de Istorie naturală, Muzeul de arte plastice, Universitatea, Bursa din Viena sunt doar câteva din clădirile reprezentative, considerate pe bună dreptate adevărate operă de artă. Cei mai renumiți designeri și cele mai mari case de produse de lux din lume au un magazin pe Ringstrasse, fiind totodată un loc de promenadă căutat de toți cei care vizitează Viena.

Pe lângă manifestările care vor fi organizate anul viitor pentru a marca cei 150 de ani de la inaugurarea, la 1 mai 1865 de către împăratul Franz Josef într-o fastuoasă ceremonie, a celebrului bulevard ‘Ringstrasse’, Austria va găzdui, în perioada 19-23 mai, concursul Eurovision. Așadar Lonely Planet recomandă în topul său Viena ca o destinație interesantă pentru 2015.

9. Chennai (India)

Cel mai mare centru comercial, industrial și cultural din sudul Indiei, port la Golful Bengal și un adevărat centru IT, Chennai a fost inclus de Lonely Planet în topul orașelor de vizitat în 2015.

Temple care adăpostesc milenii de istorie, plaje impresionante, grădini superbe și parcuri tematice reprezintă excelente modalități de petrecere a timpului liber, atât pentru localnici, cât și pentru expați care lucrează în filialele deschise aici de diverse companii străine, dar mai ales pentru turiștii străini. Parcul Zoologic Anna Arignar este unul dintre cele mai mari din lume, un adevărat templu al faunei, atrăgând anual milioane de vizitatori. În perioada aprilie 2010-martie 2011 parcul a fost vizitat de 18,1 milioane de persoane, potrivit ibnlive.in.com.

10. Toronto

Una dintre cele mai interesante metropole multiculturale ale planetei, cu peste 140 de limbi vorbite pe străzile sale, Toronto se numără printre recomandările Lonely Planet ca oraș ce merită vizitat în 2015. Un motiv de atracție poate fi desfășurarea în acest oraș a celei de-a 17-a ediții a Jocurilor Pan Americane în perioada 10-26 iulie. Un număr de 41 de națiuni participante vor avea peste 6.000 de atleți care se vor întrece în 36 de ramuri sportive pentru cele 365 de medalii decernate. Va fi prima competiție cu adevărat ecologică, respectându-se principiul „zero emisii de carbon”. Organizatorii estimează că, în perioada Jocurilor, numărul vizitatorilor în Toronto va crește cu peste 250.000 față numărul uzual de turiști pentru acea perioadă a anului.

Amatorii de senzații tari pot face, în Toronto, o plimbare la cea mai mare înălțime din lume, legați doar cu un cablu de mijloc, cu mâinile libere. Este o experiență cunoscută sub numele de Edgewalk, pe CN Tower. Fiecare curajos primește la final o diplomă. Pentru cine nu se încumetă la astfel de provocări, Toronto oferă și numeroase festivaluri internaționale care atrag anual profesioniști din diferite domenii. În iunie, de exemplu, este organizat festivalul internațional de arte vizuale Luminato, în septembrie — Festivalul Internațional de Film și în octombrie — Festivalul Internațional al Scriitorilor. Toronto este deopotrivă casa celui mai mare muzeu din lume al hocheiului — Hockey Hall of Fame, vizitat anual de împătimiți ai acestui sport.