Deţinătorii de domenii .ro vor achita o taxă de 6 euro pe an, fără TVA, pentru mentenanţă, din 1 martie 2018

Consiliul de Administrație al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) București a aprobat introducerea unei taxe anuale în valoare de 6 euro, fără TVA, pentru serviciul de mentenanță anuală în cazul domeniilor '.ro', începând cu data de 1 martie 2018, se arată într-un anunț postat pe pagina de internet a instituției.

RomaniaTV.net
17 aug. 2017, 10:01
Deţinătorii de domenii .ro vor achita o taxă de 6 euro pe an, fără TVA, pentru mentenanţă, din 1 martie 2018

ICI București precizează că sistemul de domenii ‘.ro’ va fi aliniat la necesitățile serviciului de mentenanță anuală, iar începând cu data de 1 martie 2018, deținătorii (registranții) de domenii ‘.ro’ vor putea să achite contravaloarea serviciului de mentenanță pentru perioada dorită de minim un an și maximum 10 ani.

„Tariful practicat de registrul de domenii ‘.ro’ va fi de 6 euro/an, fără TVA (tariful care va fi oferit registrarilor acreditați ROTLD). Valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieței europene din domeniu, ajustată la veniturile și la puterea de cumpărare a românilor. Tariful practicat de către registrarul ICI București (vânzare directă pe site-ul www.rotld.ro) va fi de 12 euro/an + TVA. Data de expirare a domeniilor se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim cinci ani de mentenanță (…)”, se arată în anunțul ICI-București.

Pe de altă parte, instituția precizează faptul că această distribuție a domeniilor mai vechi de 5 ani pe o perioadă de 6 luni a avut în vedere oferirea posibilității ca fiecare deținător de domenii ‘.ro’ să poată să reînnoiască domeniul în situația în care dorește acest lucru.

În viziunea ICI-București, principalele considerente care au stat la baza deciziei de introducere a serviciului de înregistrare și mentenanță anuală sunt, printre altele: alinierea la practica europeană, respectarea bunelor practici și a recomandărilor ICANN, entitatea care coordonează procesul de reglementare al Internetului la nivel mondial și la care ICI București este membru și parte interesată (stakeholder) din 1993, respectiv asigurarea fondurilor necesare dimensionării infrastructurii IT și creșterea securității și fiabilității.

Conform sursei citate, în prezent, România este singura țară din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanță anuală pentru domenii de internet.

‘Implementarea sistemului de înregistrare și mentenanță anuală are, de asemenea, avantajul că va duce la deblocarea numelor de domenii ‘.ro’, care au fost înregistrate în aproximativ 25 de ani de existență a domeniului ‘.ro’, și care în prezent nu mai sunt folosite, fie că firmele ce le-au solicitat au dispărut, fie că persoana care le-a solicitat nu mai are nevoie de acele nume în prezent; Un volum mare de domenii înseamnă și un volum mare de resurse necesare. La nivelul serviciului la care s-a ajuns în ultimii 24 de ani, este aproape imposibil ca mentenanța și securitatea sistemelor să se bazeze doar pe veniturile din înregistrările domeniilor noi, acesta având un trend descrescător; Contravaloarea serviciului de înregistrare și mentenanță va duce la posibilitatea asigurării securității și stabilității serviciului RoTLD, având în vedere că mediul virtual este din ce în ce mai agresiv asupra Internetului’, se arată în informarea ICI-București.

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) a mandat, în ianuarie 2016, membrii Consiliului de Administrație ai Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) să anuleze hotărârea Consiliului de Administrație ICI cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor ‘.ro’.

Decizia de a introduce un tarif de achiziționare, precum și un tarif de mentenanță anuală pentru domeniile ‘.ro’, începând cu data de 1 iulie 2017, a aparținut Institutului Național de Cercetare în Informatică (ICI), gestionarul departamentului RoTLD, serviciul de administrare de domenii .ro.

Conform datelor oficiale, anul trecut, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a colectat și procesat circa 110,195 milioane de alerte de securitate cibernetică, în creștere cu 61,55% față de 2015, care au afectat un număr de 2.920.407 adrese IP unice.

Numărul total de IP-uri unice alocat organizațiilor din România era, în 2016, de 7.540.736, în scădere față de anul 2015 (8.958.498) și față de anul 2014 (aproximativ 10 milioane), respectiv de anul 2013 (aproximativ 13,5 milioane).