Dezastru în China: 300 de morţi şi dispăruţi şi o jumătate de milion de sinistraţi în urma inundaţiilor care au lovit ţara

Ploile torențiale înregistrate în ultimele zile în nordul Chinei s-au soldat cu aproape 300 de morți și dispăruți, conform unui nou bilanț difuzat luni de agenția China Nouă, preluată de AFP.

25 iul. 2016, 17:09
Dezastru în China: 300 de morţi şi dispăruţi şi o jumătate de milion de sinistraţi în urma inundaţiilor care au lovit ţara

În provinciile Henan și Hebei, cele mai afectate, au fost strămutate peste o jumătate de milion de persoane, iar 125.000 au nevoie urgentă de ajutor, anunță ministerul afacerilor civile, citat de agenție.

Potrivit ultimului bilanț disponibil, inundațiile au făcut 164 de morți și 125 de dispăruți.

Cinci oficiali chinezi au fost suspendați după inundațiile care au declanșat critici din partea populației în privința acțiunii autorităților, conform presei. Orașul Xingtai din provincia Hebei a devenit simbolul nemulțumirii, locuitorii acuzând administrația că nu i-au avertizat în privința potopului iminent, soldat în oraș cu 25 de morți. Oamenii bănuiesc și că inundația bruscă de miercuri este legată de deschiderea unui rezervor și nu de ruperea unui dig vecin, cum au informat autoritățile. Primarul din Xingtai și-a cerut scuze pentru felul în care autoritățile au gestionat catastrofa.

Nordul țării este în mod obișnuit foarte arid, însă inundațiile nu sunt neobișnuite în timpul verii, marcate de ploi sezoniere.