Dezastru la început de an şcolar. Condiţiile din unităţile de învăţământ sunt greu de imaginat

La nivelul judeţului Caraş-Severin, aproape 70 de unităţi şcolare din totalul de 471 vor rămâne, în acest an, fără autorizaţii sanitare de funcţionare, iar alte 27 sunt în curs de autorizare, a declarat miercuri, la şedinţa Comisiei de Dialog Social al judeţului Caraş-Severin, prof. Ioan Moatăr, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

RomaniaTV.net
27 aug. 2014, 16:04
Dezastru la început de an şcolar. Condiţiile din unităţile de învăţământ sunt greu de imaginat

„Un număr de 69 de unităţi şcolare nu vor avea autorizaţie sanitară la începerea anului şcolar 2014-2015, din pricina problemelor cu apa curentă şi a grupurilor sanitare. 90 de unităţi nu sunt racordate la apă curentă, iar în 104 unităţi şcolare cărăşene, încălzirea se face cu sobe. Doar 43,74% din unităţile de învăţământ sunt racordate la canalizare”, a afirmat prof. Ioan Moatăr.

Tot printre punctele slabe înregistrate de învăţământul cărăşean se află insuficienta pregătire metodică la nivelul disciplinei de învăţământ a unor cadre didactice tinere, debutante, determinând o calitate scăzută a actului didactic. Totodată, a fost semnalată lipsa centrelor de excelenţă în Caraş-Severin, pentru toate disciplinele de învăţământ, ca de altfel şi supraîncărcarea de sarcini a cadrelor didactice, a celor de conducere şi îndrumare şi control. Nu în ultimul rând, a fost subliniată şi interpretarea eronată a prevederilor legislaţiei în vigoare, de către unii manageri şcolari.

„Sarcinile depăşesc de multe ori puterea cadrelor didactice de a rezolva problemele, din punct de vedere fizic. S-a vorbit mult de debirocratizarea sistemului de învăţământ, însă nu s-a întâmplat nimic, deşi noul an şcolar bate la uşă. Nici posturile nu s-au deblocat. În ceea ce priveşte personalul nedidactic, cu mici excepţii, fochiştii de exemplu, acesta primeşte un salariu sub salariul minim pe economie”, a precizat liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar din Caraş-Severin, Maria Zvarici.

La rândul său, subprefectul judeţului Caraş-Severin, Nicolae Miu Ciobanu, a solicitat conducerii Inspectoratului Teritorial de Muncă să verifice unităţile şcolare unde au fost sesizate astfel de cazuri.

Vezi: Schimbări majore în programa şcolară din toamnă. Elevii de clasa a II-a vor face FIZICĂ şi FRACŢII