DEZBATERE PONTA-IOHANNIS. Cei doi finalişti s-au confruntat din nou. Vezi cine a fost mai incisiv

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Victor Ponta şi Klaus Iohannis au participat, miercuri seara, la a doua dezbatere pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. După ce în prima confruntare, Iohannis a acuzat că nu cunoaşte formatul şi temele emisiunii şi i s-a imputat faptul că a venit total nepregătit, stafful ACL a fost mandatat miercuri să negocieze formatul emisiunii care va avea loc la B1 TV, iar dezbaterea a părut mai echilibrată decât în prima "rundă".

12 nov. 2014, 14:48
DEZBATERE PONTA-IOHANNIS. Cei doi finalişti s-au confruntat din nou. Vezi cine a fost mai incisiv

Iată principalele declaraţii ale prezidenţiabililor:

De ce nu ar trebui să fie contracandidatul dv. preşedinte?

Klaus Iohannis: Este greşit şi perciulos pentru România să dea toată puterea în mâna unui singur partid care are foarte multe probleme, în care membri marcanţi au probleme grave cu justiţie. Este periculos pentru România să periclităm democraţie. Dl. Ponta a speriat pensionarii că le-aş tăia pensiile, iar ca profesor pentru mine este foarte grav dacă cineva copiază. Dacă cineva îşi copiază teza de doctorat, se numeşte plagiat. În lume ar fi fost obligat să se retragă din politică. La noi doreşte să fie preşedinte al României
Victor Ponta: Eu sunt pregătit să vorbesc despre români. ICCJ mi-a dat o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Dv. aţi fugit de ICCJ. Dl. Johannis va aduce România în 2010 pentru că-i are în echipă pe cei care au tăiat pensiile: Predoiu, Anastase şi ceilalţi. Eu îl am alături pe dl. Tăriceanu, omul ce v-a dat aproape 50 milioaone de euro pentru Sibiu pentru a face acele lucrări. Dl. Johannis seamănă cu Băsescu prin faptul că se opune la orice, cum a fost reducerea CAS.
-KI: Îl ştiţi pe dl. Oprea care e ministrul dv.? Şi el a votat, îmrepună cu UNPR, reducerea salariilor şi pensiilor.
-VP: Nu mai vorbiţi despre profesori… De ce aţi candidat fără o hotărâre de la ICCJ?

Numiţi două calităţi ale contracandidatului

-VP: E un politician abil, mai abil decât credeam, cel puţin modul în care l-a dat jos pe Antonescu, pentru Blaga este un lucru bun. Dar eu întreb: Traian Băsescu a fost un primar bun, dar a fost un preşedinte bun?
-KI: Este un politician tânăr, dar degeaba este tânăr pentru că este manevrat din umbră de baronii PSD. Apoi are calitatea de a vorbi de orice, indifernet dacă se pricepe sau nu.

Cum arată România lui Klaus Iohannis?

-KI: Este România lucruului bine făcut în care proiectele sunt bine gândite îaninte de a fi bune în practică, iar lucrurile se fac în aşa fel în care fiecare îşi vede de treabă. Suntem oameni liniştiţi şi reconstruim împreună România. Este o ţară a prosperităţii şi a locurilor de muncă, în care nu este nimeni obligat să stea vu mâna întinsă la stat. România lui Klaus Iohannis seamănă cu Sibiul lui Klaus Iohannis, recunoscut ca un oraş etalon. Este o Românie în care investitorii străini vin cu încredere.
-VP: În 2009, deficitul era de 8,6% din PIB. Acum România are excedent bugetar. Dl. Iohannis a spus că sunt fraier că nu am cheltuit banii. În Europa suntem doi fraeiri: eu şi dna Merkel.
-KI: E foart interesant că dl. Ponta ştie să vorbească doar când citeşte de pe cartonaşe. oasmenii aşteaptă soluţii, nu statistici. Vă întreb, dragi români, vă merge mai bine decând este dl. Ponta prim-ministru?
-VP: Cei care v-au votat pe dv. spuneau pe reţelele de socializare că este un candidat foarte slab, dar îl votăm să nu iasă Ponta-

Cum ar arăta România dacă va fi ales contracandidatul?

-VP: România va arăta ca în 2010-2011 cu aceeaşi oameni. Cu aceeaşi oameni şi aceleaşi igrediente, veţi avea acelaşi rezultat.
-KI: A băgat România în recesiune tehnică, a distrus 100.000 de lcouri de muncă în 2014 pentru că nu a reuşit să gestioneze investiţiile publice, CE ne avertizează public că în 2015 vom avea un deficit de 2,8% din PIB, în 2015 trebuie să plătim toate pomenile electorale promise de el, înc ondiţiile în care nu a fost în stare să vină în termenul legal cu bugetul pentru 2015. Dacă va fi ales preşedinte, a doua zi va fi aprobată legea amnistiei şi graţierii şi ne vom trezi în scoietate cu toţi corupţii, toţi frumos albiţi.
-VP: Comunicatul CE spune că România are o creştere de 1,6% pe trimestrul II. Vineri INS anunţă că avem creştere şi în trimestrul III şi s-a recalculat că nu avem recesiune tehnică. Numeşte pomeni electorale creşterea pensiilor şi dublarea alocaţiilor pentru copii.
-KI: Aşteaptă Legea amnsitiei: Cătălin Voicu, Adrian Năstase, şerban Mihăilescu, Miron Mitrea, Dan Nica, dan Şova, Ioan Adam, Victor Mocanu, Adrian Duicu, Bunea Stancu, NIcuşor Constantinescu.
-VP: Viorel Hrebenciuc a fost arestat după ce şi-a dat demisia. Puteţi să-i cereţi în seara asta lui Mircea Roşca să demisioneze?
-KI: Acceptaţi să băgăm pe ordinea de zi a Parlamentului şi să picăm legea amnistiei?

-KI: NU cred că România are nevoie de o lege a amnistiei şi graţierii. PNL a votat împotrivă, deşi PSD a încercat să ne-o bage pe gât. Am oprit în ultimul moment această lege de care România nu are nevoie, dar are mare nevoie PSD. Voi refuza promulgarea acestui act normativ.
-VP: Legea nu s-a votat. Dl. Johannis spune că va refuza la promulgare. El doar are voie să ceară o dată reexaminarea. Legea va fi respinsă, dar nu de către preşedinte, ci de către preşedinte.
-KI: Reiau propunerea: să convocăm Parlamentul şi să respingem legea şi haideţi să picăm legea şi să terminăm cu ea. Vorbă lungă: convocăm sau nu Parlamentul?

Sunteţi de acord ca un ministru să aibă mai multe drepturi decât un cetăţean?

-VP: Este decizia CCR pe care USL a reglementat-o foarte clar în comisia de revizuire a Constituţiei. Ca preşedinte, voi da avize pentriu toţi ministrşii car enu sunt parlamentari.
-KI: Problema trebuie foarte mult simplificată. Cel mai simplu ar fi să lăsăm imunitatea doar acolo unde este vorba de vot politic sau opinia politică, în nici o altă circumstanţă. Este nevoie de o simplificare semnificativă. Dacă doriţi, eu vorbesc cu dl. Roşca. Dv. vorbiţi cu Ecaterina Andronescu?
-VP: Dacă vrem să scăpăm de epoca Băsescu nu trebuie să spunem ‘ai noştri sunt buni, ai voştri snt răi’.
-KJ: Vineri putem pica legea amnisitiei, dacă vreţi să daţi un semnal înainte de alegeri.

Ca preşedinte, ce comportament veţi avea faţă de justiţie?

-KJ: Vreau să garantez indepednenţa justiţiei şi statul de drept. Cred că în acest domeniiu trebuie să spunem ‘ nu ne băgăm unde nu ne fierve oala’. Justiţia este indepednentă, cel mai bun lucru pe care politicienii îl pot face este să nu se bage acolo. În imagine este imaginea de grup din ianuairei 2011 când s-a format în jurl lui Nicolescu, fostul preşedinte al CJ Argeş cu domnii Ponta, Corlăţean, Năstase, Vanghelie care spuneau că este o persecuţie politică. Asta nu e independenţa justiţiei, este forţarea justiţiei.
-VP: Ca premier, am asigurat justiţiei finanţarea justiţiei. În acea zi, era alături de mine şi Crin Antonescu. Eu îl consider ca preşedinte al PNL pe dl. Antonescu şi ca fondator pe dl. Tăriceanu.
-KJ: Dv recunoaşteţi o decizie a unei instanţe? Există decizia care spune că eu sunt preşedintele PNL. Afirmaţia dv. este o dezinformare publică, ca să nu spun micniună publică.

-KJ: În prima zi după ce am foat ales preşedinte al PNL am discutat foarte aplicat cu colegii parlamentari şi am hotărâr să dăm un semn clar că PNL doreşte o schimbare, că de fiecare dată când se va cere încuviinţare pentru arestare, pentru percheziţie, să fie votată. De atunci, PNL a votat pentru. Însă de obicei, PSD vota contra sau se volatiliza înainte de vot.
-Eu am cerut acestor colegi să demisioneze şi o vor face imediat după ce vom convoca Parlamentul.

Care va fi atitudinea dv. faţă de instituţii faţă de ANI şi DNA?

-KJ: DNA face o treabă excepţională. Am văzut o activitate intensă, am văzut audierile în dosarul Microsofit şi sper, ca de aici, să ajungem la o curăţire a clasei politice. Ar fi un rezultat extraordinar de bun. Eu voi lăsa DNA să-şi facă treaba. ANI este o instituţie foarte onorabilă ce trebuie întărită şi menţinută, dar trebuie să vedem că sunt acte normative ce se referă la incompatibilităţi ce nu sunt întotdeauna compatibile, eu voi proune partidelor să se elaboreze o legislaţie unitară privind compatibilităţile. Toată lumea are tot interesul ca această instituţie să funcţioenze.
-VP: Pentru mine e mai uşoară întrebarea că nu am avut probleme cu ANI. Singurul caz în care activitatea ANI este blocată este cazul senatporului Akos Mora, declarat definitiv incomptibli şi pe care domnul Johannis îl ţine în continuare senator pentru că colegii dl. Johannis au plecat din sală şi nua fost cvorum. Pe mine mă interesează soarta celro care au fost tâlhăriţi, ucişi, care ăşi aşteaptă retrocedările. Eu am încercat ca sistemul să funcţioenze mai repede şi să aibă acces la justiţie toată lumea.
-KJ: Domnii Sârbu şi Hrebecniuc au pregătit retrocedarea ilegală a zecii de mii de hectare de pădure în condiţiile în care un cetăţean simplu nu reuşeşte să-şi primească drepturile.
-VP: Din 1976 de cereri de retrocedări, aţi reuşit doar 167.
-KJ: Aţi minţit. Retrocedările au fost făcute către entităţi care au dreptul la ele. Agenţia care s-a ocupat de retrocedări este în subordinea dv., nu a primăriei.

Relaţia preşedintelui Ponta cu premierul Johannis

-VP: Subiect foarte intens folosit: să nu dăm toată puterea PSD. Eu voi proune oamenilor USL, dar orice fel de prim-ministru va fi pe durata mandatului meu. la dezbaterea Geoană-Băsescu aţi fost alături de noi…
-KJ: Atunci când l-aţi votat pe Antonescu?
-VP: Duminică, românii nu-i vor aduce înapoi pe Falcă, Blaga, Flutur…
-KJ: Din 16 noiembrie cariera politică a dl. Ponta se termină pentru că propriul partid îl trimite acasă. Dacă nu va fi aşa, vom avea o relaţie instituţional-cocrectă, fără trocuri politici precum pactul de coabitare.
-KJ: Am dezavuat pactul de coabitare de când a fost semnat. Este interesant, dacă tot fluturaţi acordul în faţa camerelor, de ce aţi încheiat acordul pentru că legea este clară? Aveţi 20 de secunde de la mine
-VP: Am încheiat acordul pentru a nu ajunge din nou la suspendare.

-KJ: Parlamentul este prea mare, este un Parlament fără încrederea şi respectul cetăţenilor, un Parlament ineficient. Cu toate că am propus să rezolvăm problema cu graţierea, dl. Ponta nu doreşte acest lucru. Avem nevoie de un Parlament mai mic, dar bicameral. Acest lucru va fi discutat ămpreună cu partidele politice pentru a reda Parlamentul respectul cetăţenilor.
-VP: Cu dl. Antonescu am depus în Parlament proiectul de reducere a numprului de parlamentari, dar PDL a votat împotrivă şi a contestat la CCR.
-KJ: V-am oferit să discutăm pe o nouă lege.

KI Dl. Ponta vine cu tot felul de neadevăruri. Indiferent ce l-aş întreba, ar suci un răspuns. NU doresc să-l întreb nimic.

Victor Ponta pentru Iohannis: V-a învăţat şi la şcoală: „Pentru noi ardelenii, Bucureştiul e Sionul neamului românesc”. Johannis: Sunt de acord cu afirmaţia. Haideţi să încercăm toate îcnercările de dezbinare al românilor.
-VP: Haideţi să nu-l stricăm!

-KJ: Am aici nişte taloane de pensii. Este o pensie de 4 lei. I le las aici domnului Ponta.
-De data aceasta, nu trebuie să alegem între două persoane, ci între două abordări. Eu vă propun schimbarea felului în care se face politică. Rămân cu oferta mea: de a avea respect faţă de lege, faţă de cetăţeni. Voi apăra dreptul oricărui român la vot, indiferent unde votează: la Dorohoi, Bucureşti sau Londra. dacă cineva nu şi-a făcut treaba ca premier, cum să fie un preşedinte bun.
-Oare, domnule Ponta, i-a prostit domnul Băsescu pe români când v-a pus prim-ministru, fiindcă pe mine m-a refuzat, pe dumneavoastră v-a pus. Concluzia, dragi români, o trageţi simplu

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a acceptat şi a doua confruntare cu Victor Ponta, după cea de marţi seara.

Cei doi vor avea la dispoziţie câte două minute pentru a răspunde fiecărei întrebări care îi va fi adresată

 

Deşi mai mulţi analişti politici, jurnalişti, dar şi politicieni de dreapta au spus că Iohannis a venit total nepregătit la prima dezbatere, Iohannis s-a apărat spunând că a fost doar „un talk-show, nu o dezbatere pe teme prezidenţiale”, „dar, decât nimic..”.

„Am văzut că evaluările sunt diferite. Unii consideră că am câştigat puncte, alţii consideră că Ponta. Chit că nu am cunoscut temele şi formatul, m-am dus din pur respect pentru ascultători. Întâlnirea de aseară a fost un talk show, nu o dezbatere. Dar decât nimic…”, a spus marţi Iohannis.

Prezidenţiabilul ACL a spus că merge la B1 TV miercuri seara fiindcă „probabil mulţi au fost luaţi prin surprindere de acea dezbatere din seara trecută, poate mulţi nu au au avut ocazia să o vadă”.

DEZBATERE PONTA – IOHANNIS. SONDAJ CSCI: Victor Ponta a dominat dezbaterea electorală

„Mi s-a părut în regulă să existe şi o a doua etapă a acestei dezbateri”, a spus Iohannis.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  Liberalul a anunţat că echipa sa a fost mandată să negocieze formatul emisiunii. Întrebat astfel dacă va schimba ceva în prestaţia de miercuri, Iohannis a răspuns: „Ştiu multe cifre şi date, dar nu despre asta e vorba. Asta e treaba prim-ministrului. La un moment dat domnul Ponta era caraghios, cu acele cifre. Pentru această seară am rugat echipa mea să discute la B1 şi să avem un format rezonabil ca să oferim publicului ceva idei despre viziunea candidaţilor şi alte lucruri care sunt aşteptate şi de analişti şi de simpli alegători.”

Victor Ponta, despre prestaţia lui Klaus Iohannis la prima dezbatere: Mă bucur că a venit

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  De partea cealaltă, candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a spus că se bucură că liderul PNL Klaus Iohannis a venit marţi la confruntarea electorală şi că este foarte bine că acesta va veni şi în cursul zilei de miercuri la altă dezbatere, întrucât temele de discuţie nu s-au epuizat.

Solicitat astfel să comenteze faptul că Iohannis va veni la o a doua dezbatere organizată miercuri seară de B1TV, Ponta a spus: „E foarte bine, pentru că nu am reuşit ieri să epuizăm teme importante care ţin de preşedinte, despre politica externă am vorbit puţin, la fel despre raportul între puterile statului sau funcţionarea instituţiilor. Mă bucur că avem ocazia şi azi şi mâine şi vineri să ne prezentăm şi să îmi prezint viziunea mea de preşedinte”.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Analişti: Ponta e favorit, Iohannis are şanse în turul II. Prezenţa, peste 55%

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.   Pentru campania de la turul II al prezidenţialelor, social-democraţii au propus patru emisiuni, la patru televiziuni de ştiri, iar ACL o dezbatere pe teren neutru.

Marţi seară a avut loc o primă confruntare între cei doi candidaţi, la Realitatea TV, iar miercuri seară aceştia urmează să se întâlnească la B1 TV.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Victor Ponta-Klaus Iohannis, prima dezbatere electorală. Cum s-au contrat cei doi

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Potrivit unui sondaj CSCI, Victor Ponta a dominat, marţi seară, dezbaterea electorală cu Iohannis.

Astfel, 70% dintre cei care au urmărit dezbaterea dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis, de la un post de televiziune, sunt de părere că premierul, câştigător al primului tur al alegerilor prezidenţiale, şi-a dominat contracandidatul, care pare că a venit total nepregătit la confruntare. Doar 30% consideră că Iohannis a făcut faţă dialogului.