Dezbaterea legii de dare în plată, la Comisia de buget din Senat, a fost amânată

Termenul la care proiectul legii privind darea în plată trebuie să fie rediscutat în Parlament a fost amânat cu încă o săptămână. Susținătorii iniţiativei legislative, deputatul Daniel Zamfir și avocatul Gheorghe Piperea, au spus că amânarea a fost decisă după discuții avute de către parlamentari cu o "delegație bancară" condusă de viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

09 feb. 2016, 09:53
Dezbaterea legii de dare în plată, la Comisia de buget din Senat, a fost amânată

Luni după-amiaza, proiectul a fost inclus pe agenda ședinței de marți a comisiei de buget din Senat, dar seara a fost retras de pe ordinea de zi, potrivit profit.ro. Susținătorii iniţiativei legislative, deputatul Daniel Zamfir și avocatul Gheorghe Piperea susțin că, în urma unor discuții avute cu delegația bancară, șefii de comisii parlamentare ar fi acceptat deja „excluderea Programului Prima Casa”, dar și interdicția aplicării legii la creditele în derulare.

Şeful comisiei de buget din Senat nu a confirmat informația, ci doar amânarea proiectului.

Într-o postare pe Facebook, avocatul Gheorghe Piperea a declarat că o delegație bancară a fost luni la Parlament și a obținut amânarea dezbaterii cu încă o săptămână. „A fost o delegație bancară la Parlament, condusa de B Olt, prim-vice la BNR (Bogdan Olteanu, viceguvernator-n.r.). Desigur, delegația a fost primită semi-clandestin. Dar a obținut ceea ce a vrut. S-a amânat cu încă o săptămână dezbaterea legii dării în plată. Asta nu e singura veste rea. Se pare că șefii de comisii au acceptat deja excluderea Programului Prima Casă, dar și interdicția aplicării legii la creditele în derulare. Cu aceste cedări, pur și simplu, legea devine inutilă„, a scris Piperea.

El este susținut, cu un alt mesaj, de către deputatul Daniel Zamfir, care afirmă că parlamentarii Viorel Ștefan (PSD) și Eugen Nicolaescu (PNL) i-au confirmat că luni au existat discuții și că bancherii insistă ca legea să nu fie aplicată și creditelor în derulare.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor ipotecate. Preşedintele Klaus Iohannis a explicat decizia de a transmite Parlamentului legea privind darea în plată, afirmând că acest proiect este „bine-venit”, dar forma adoptată de Parlament, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze „dificultăţi”.

Potrivit proiectului de lege, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri.

Debitorul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului în care anunţă decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale şi ale executorului judecătoresc sau avocatului, după caz, vor fi suportate de debitor.

După comunicare deciziei de către debitor, creditorul nu mai poate urmări codebitori sau garanţii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede că la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.