TOLO.RO: RADIAŢII lângă sediul Guvernului, la Muzeul de Geologie. Ce a ascuns conducerea şi ce măsuri DE URGENŢĂ au fost luate

La doar doi paşi de clădirea Guvernului există o zonă cu radiaţii peste dozele admise. Iar asta din cauza mamuţilor de la Muzeul de Geologie. Angajaţii se plâng că le cad dinţii, părul şi că s-au îmbolnăvit de cancer, potrivit tolo.ro, care notează că directorii instituţiei au ascuns cu bună ştiinţă rezultatele raportului

RomaniaTV.net
14 feb. 2017, 09:02
TOLO.RO: RADIAŢII lângă sediul Guvernului, la Muzeul de Geologie. Ce a ascuns conducerea şi ce măsuri DE URGENŢĂ au fost luate

UPDATE: Conducerea de la Geologie închide temporar muzeul și recunoaște raportul. O echipă de la Ministerul Mediului s-a deplasat la Muzeul de Geologie pentru a efectua măsurătorile necesare cu un laborator mobil pentru a confirma sau a infirma cele din ancheta publicată în GSP.

„Viceprim – ministrul și Ministrul Mediului, dl. Daniel CONSTANTIN, a dispus constituirea unei echipe mixte din care fac parte reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu și ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, ca urmare a apariției în presă a informațiilor privind nivelul de radiații care ar fi prezent în zona Piața Victoriei. Specialiștii din cadrul celor două instituții se vor deplasa astăzi, 14 februarie 2017, cu un laborator mobil pentru măsuratori la fața locului”, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului.

La 100 de metri de Piaţa Victoriei, la Muzeul de Geologie, se ascund secrete importante. Nu este vorba despre descoperiri istorice ascunse publicului larg, ci despre ceva ce pune în pericol sănătatea angajaţilor instituţiei, pe a studenţilor aflaţi în practică şi pe a vizitatorilor.

„Este simbolic și stupefiant cum, la 100 de metri de mulțimea care demonstrează în favoarea transparenței, se ascunde un raport de sănătate publică”, scrie tolo.ro, care dezvăluie într-o nouă anchetă că la Muzeul de Geologie se află doi mamuți – unul expus la etajul al treilea şi un altul pus „la păstrare” sub o prelată în curtea instituţiei – care iradiază şi că mai multe încăperi cu fosile și roci sunt contaminate.

Un raport din mai 2016, păstrat secret de conducerea Muzeului de Geologie și de către Ministerul Cercetării şi Inovării, arată că două zone din curtea prin care se plimbă nestingheriți vizitatorii emit radiații de până la 21,680 μSv/h.

Rodica Tiță, directorul muzeului, spune că „de 25 de ani nu s-a schimbat nimic, cu nicio conducere”, atunci când este întrebată de ce a păstrat raportul secret. În acest timp, angajații mor sau se îmbolnăvesc de cancer.

Directorul Institutului Geologic Român, Gabriel Bindea, a fost demis la aflarea veştii că investigația celor de la GSP va fi publicată.

„Fosilele au un grad de iradiere mare”, explică unul dintre paleontologii muzeului, șocat și el de felul în care sunt depozitate oasele de mamut. Ambii mamuți sunt radioactivi, iar vizitatorii și lucrătorii nu beneficiază de nicio protecție.

În pivniţa de minereuri situaţia stă şi mai rău. Dacă înaintea ușii metalice din zona de depozitare valorile măsurate sunt normale, înăuntru, printre rocile păstrate de-a valma, ecranul aparatului de măsurare „o ia razna” şi oscilează între între 4,000 și 21,680 μSv/h, mai scrie tolo.ro, care a beneficiat pentru realizarea anchetei de rezultatele studiului realizat de geochimistul Adriana Ion.

Trecătorii sau oamenii care manifestează în aceste zile în Piața Victoriei nu sunt afectați, dar cei care intră în curtea Muzeului și se apropie de cele două zone nesemnalizate se află în pericol, potrivit propriilor concluzii ale instituţiei.

Măsurătorile au fost efectuate în aprilie 2016, iar în mai 2016 Adriana Ion a întocmit un raport care scote la iveală măsurători alarmante, descrierile și propunerile de măsuri. Raportul este semnat și de Gavril Săbău, șeful secției de Interes Național de la Institutul Geologic al României, institut care are muzeul în subordine.

„Zona de depozitare a eșantioanelor fosile (fragmente mamut) din curtea muzeului reprezintă o zonă vulnerabilă și susceptibilă la perturbări semnificative ale fondului natural de radiații, sursa fiind reprezentată de materialul fosil depozitat în condiții de insecuritate fizică și radiologică totală”, se arată în raportul de radiometrie de la Muzeul Național de Geologie.

„Materialul fosil este depozitat în aer liber, acoperit cu o prelată, mascat de un placaj, neexistând o delimitare strictă a perimetrului, depozitul nefiind marcat cu semnul convențional specific radiațiilor ionizante”, mai scrie în raport.

„În cazul pivniței, ca și în cazul mamutului, pe lângă efectul distructiv al radiațiilor gamma generat de expunerea externă, trebuie avute în vedere și emanațiile de radon, care contribuie suplimentar la iradierea personalului expus”, arată autorii raportului de radiometrie, potrivit tolo.ro.

Primii afectați sunt chiar angajații Muzeului de Geologie. „Zece dintre noi au cancer, ne cad părul și dinții”, spune unul dintre angajații muzeului, care dorește să-şi păstreze anonimatul.

În schimb, Costina Surdu, fost director economic, nu se fereşte să spună că un fost oleg de a radiometrie, „cel mai expus departament, unde se operează direct cu material radioactiv”, a murit de cancer la aproape 60 de ani. Aceasta dezvăluie că materialele radioactive nu unt protejate conform standardelor impuse: „Există și un depozit de material radioactiv extrem de periculos, pentru că nu este protejat conform unor standarde. Dar probleme sunt și în săli. Unele probe radioactive sunt ținute în borcane”.

Un cercetător mineralog, Daniela Dumitraş, are de asemenea probleme de sănătate, însă spune că nu este sigură că au fost declanşate de codiţiile de lucru. La fel şi recepţionera, care, după 7 ani de încadrare în acest post, a fost diagnosticată cu cancer.

Angajaţii şi-au luat inima în dinţi şi au trimis o scrisoare anonimă către ministrul cercetării, Șerban Valeca, în care atrăgeau atenţia asupra faptului că directoarea Rodica Tiță a ținut raportul din mai 2016 secret şi „nu a luat măsuri de protecție, iar banii au fost cheltuiți preferențial, pe achiziții nesemnificative”.