Diabetul de sarcină sau gestational: Ce trebuie să ştie femeile însărcinate

Femeia insarcinata care acumuleaza prea multe kilograme in timpul sarcinii este predispusa la diabet gestational sau diabet de sarcina, care poate afecta deopotriva sanatatea viitoarei mamici si a bebelusului.

RomaniaTV.net
10 dec. 2015, 09:08
Diabetul de sarcină sau gestational: Ce trebuie să ştie femeile însărcinate

Aproximativ 10% din sarcini sunt „insotite” de diabet gestational

Schimbarile absolut firesti sarcini predispun oricum femeia insarcinata la diabet gestational, explica Stephen Thung, medic specialist in medicina maternala de la Centrul Medical din cadrul Universitatii de Stat din Ohio (SUA).

In timpul sarcinii, placenta produce anumiti hormoni in exces care, la randul lor, afecteaza capacitatea organismului de a mentine in limite normale nivelul glicemiei. Pe masura ce saptamanile de sarcina trec, nivelul de insulina produs de corpul femeii scade dreptat, generand dezechilibru in nivelul zaharului din sange.

Desi, in mod normal, corpul femeii este „dotat” sa lupte in fata acestui fenomen secretand si mai mult insulina pentru a compensa deficitul, in unele cazuri femeile insarcinate pot dezvolta rezistenta la insulina, fapt care duce la cresterea nivelului glicemiei. In astfel de conditii poate aparea diabetul gestational. Din aceste motiv, monitorizarea glicemiei este esentiala in timpul sarcinii.

Continuarea pe Lyla.ro.