Dietele care îţi întăresc oasele

Alimentația joacă un rol extrem de important în menținerea sănătății întregului organism. Află ce alimente trebuie să consumi pentru a avea grijă de oasele și articulațiile tale.

04 aug. 2017, 09:26
Dietele care îţi întăresc oasele

Aproximativ 20% din populația lumii suferă de dureri articulare cel puțin o dată pe parcursul vieții. Aceste dureri pot fi cauzate fie de uzură, artrită, fie de apariția osteoporozei. Trebuie să ții cont și de factorii genetici, de istoricul medical al familiei, de profesie sau alți factori ce favorizează slăbirea articulațiilor și tasarea oaselor.

Durerea este doar primul semn pe care îl manifestă organismul tău atunci când ceva nu funcționează corespunzător, de asemenea te poți confrunta cu tensiune articulară, pierderi de echilibru sau imposibilitatea de a face lucruri simple precum aplecări.

Alimente detoxifiante

Orice aliment pe care alegi să îl consumi va influența activitatea tuturor organelor, motiv pentru care încă o dată este necesar să înveți să îți asculți corpul. Pentru a te bucura de o masă osoasă fără probleme este indicat din când în când să apelezi al curele de detoxificare, în felul aceasta vei elimina toxinele acumulate mai ales la nivelul articulațiilor.

Un pahar de apă caldă cu lămâie dimineața pe stomacul gol va accelera metabolismul, iar la micul dejun poți opta pentru 1 bol de ovăz cu felii de măr verde sau piere de măr, ori un suc de piersici sau un pahar de lapte de migdale.

Atât prânzul cât și cina trebuie să fie compuse din foarte multe legume, fructe asezonate cu porții mici de carbohidrați și proteine. Tocmai de aceea indicat ar fi să consumi o omletă asezonată cu usturoi și un suc de sfeclă cu mere, poți să optezi pentru morcovi gătiți la abur cu orez integral și porumb sau poți să alegi un sandvich cu roșii avocado și o felie de pâine integrală.

Nu uita să consumi cât mai multe lichide în special apă și să faci cel puțin 30 de minute de mișcare de la mers pe jos într-un ritm mai alert până la o oră de cardio la sală.

Dieta regeneratoare

O dietă bazată pe toate grupele de nutrimenți, enzime, minerale și vitamine necesare corpului care să ajute la repararea cartilajelor și să fortifieze oasele fragile.

Adopt-o pe o perioadă de două săptămâni și alege să o ții măcar o dată la două luni.

Primul pas este ca dimineața după ce te-ai dat jos din pat să amesteci o linguriță de ulei de măsline cu câteva picături de zeamă de lămâie și să le înghiți.

După ce ți-ai terminat ritualul de dimineață poți opta pentru un smoothie făcut din papaya, ananas, bananaă și o cană de lapte de migdale, câte o măsură din fiecare ( fie că e vorba de un pahar sau o mănă) pe care să îl savurezi alături de două felii de pâine integrală.

Prânzul și cina în această dieta trebuie să fie sărace în calorii așa că poți alege dintre cod la cuptor cu roșii, salată de ton cu năut, ciuperci cu usturoi la grătar, linte fiartă cu orez integral sau chiar o supă cremă de morcovi. Poți la masa de prânz să alegi două din aceste variante, însă seara doar una și ai grijă ca ultima masă să nu fie mai târziu de ora 19.

Desertul articulațiilor

Da, ai citit bine, articulațiile sănătoase au nevoie de desert, dar nu orice fel de dulce și doar cel pe bază de gelatină. Astfel că ar fi bine să îți prepari un jeleu cu fructe mai ales cele care conțin din abundență vitamina C precum portocale, afine, lămâie, kiwi.

Evită pe cât posibil alimentele nesănătoase, carbogazoasele, consumă carne slabă și începe să bei lapte de soia sau orice alt fel de lapte vegetal.

Nu uita nici de efectul pozitiv al mișcării, mergi la înnot, plimbă-te prin parc sau cu bicicleta.

Află cum îți protejezi oasele AICI