Diplomaţia ungară: Criza imigranţilor trebuie să fie soluţionată în afara graniţelor Uniunii Europene

Propunerea Uniunii Europene de redistribuire a imigranților între statele membre este orientată greșit și Bruxellesul ar trebui mai degrabă să soluționeze această problemă în afara granițelor blocului comunitar, a declarat luni ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI.

31 aug. 2015, 16:54
Diplomaţia ungară: Criza imigranţilor trebuie să fie soluţionată în afara graniţelor Uniunii Europene

”Ungaria își îndeplinește obligațiile de stat din spațiul Schengen, cu scopul protejării granițelor externe ale Uniunii Europene”, a spus Szijjarto, după întrevederile avute cu omologul său belgian Didier Reynders și comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc.

Pe de altă parte, diplomația ungară a respins luni ‘acuzațiile josnice’ ale șefului diplomației franceze Laurent Fabius, care a calificat drept ‘scandalos’ comportamentul țărilor est-europene membre ale UE în problema imigrației. Mai mult, Fabius apreciase că ridicarea de către Ungaria a unui gard la granița sa cu Serbia pentru a opri imigranții reprezintă o lipsă de respect față de valorile europene comune.

Levente Magyar, secretar de stat în MAE ungar, a afirmat că măsurile luate de Ungaria vizează protejarea nu numai a Ungariei, ci a tuturor membrilor Uniunii Europene, informează Agerpres.

Citeşte şi Imigranţii iau cu asalt UNGARIA. Poliţia a recurs la gaze lacrimogene. 2.100 de efective suplimentate

Ungaria intenționează să înăsprească săptămâna viitoare o serie de legi pentru a reduce presiunea valului de imigranți asupra țării, una dintre măsuri referindu-se la folosirea armatei, în caz de necesitate, pentru a ajuta forțele de poliție în apropierea graniței sudice.

Printre modificările avute în vedere se află crearea unor zone speciale de tranzit lângă frontiera cu Serbia, unde să fie reținuți imigranții în timp ce le sunt procesate cererile de azil.

Se prevede, de asemenea, înăsprirea pedepselor pentru trecerea ilegală a graniței. Dacă vor fi adoptate, modificările vor intra în vigoare de la mijlocul lunii septembrie.