ANM: Codul galben de PLOI ABUNDENTE va fi prelungit

Directorul Agenţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a anunţat miercuri că sunt 90% şanse ca ANM să anunţe o prelungire a intervalului în care vor continua ploile până cel târziu sâmbătă dimineaţă.

23 apr. 2014, 16:26
ANM: Codul galben de PLOI ABUNDENTE va fi prelungit

„Începând din această seară până mâine seară este emisă avertizarea cod galben de precipitaţii, cantităţi mai intense pe sud-vest (…), dar asta nu înseamnă că nu plouă şi în judeţele unde au fost deja inundaţii, cantităţi de 15-20 de litru pe metru pătrat în 24 de ore. (…) Cu probabilitatea de 90% mâine vom anunţa eventual o prelungire până vineri seară maxim până sâmbătă dimineaţa a ploilor continue. Deci în momentul de faţă nu avem informaţii să spunem că vom mai avea cinci zile de ploi consecutive”, a afirmat Ion Sandu în cadrul Comandamentului pentru inundaţii convocat miercuri după-amiază la Palatul Victoria.

Citeşte şi COD PORTOCALIU de inundaţii în sudul ţării. Vezi regiunile vizate

Directorul ANM a adăugat că în afara acestor precipitaţii se anunţă şi ploi foarte intense, dar de scurtă durată.

Peste această ploaie (…), produsă de un ciclon din Marea Mediterană, se suprapune instabilitatea termică. Masa de aer care intră în noaptea asta este rece peste masa de aer cald care ajunge astăzi la 25-26 de grade. Umiditatea din aer este foarte mare, încât vom avea şi ploi punctuale de intensităţi foarte mari în timp foarte scurt. Acestea pot produce pe pârâuri mici eventual efecte, dar inundaţiile pe râu nu se produc datorită acestor puncte”, a explicat directorul ANM.

Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare meteo tip COD GALBEN de poli abundente. Alerta este valabilă în intervalul 23 aprilie, ora 20.00 – 24 aprilie, ora 23.00 şi vizează 11 judeţe.

Citeşte şi PROGNOZA METEO de 1 MAI: Cum va fi vremea la mare şi munte