Director ANM: Vor apărea noi avertizări de caniculă. Află când vin ploile

Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Florinela Georgescu, a declarat la România TV că nordul ţării va fi supus unui nou val de caniculă, urmând a fi emise noi avertizări de temperaturi ridicate.

RomaniaTV.net
31 aug. 2015, 14:44
Director ANM: Vor apărea noi avertizări de caniculă. Află când vin ploile

„Cel mai probabil marţi va fi emis un alt cod de avertizare pentru că aceste temperaturi vor continua în jumătatea de nord a ţării, cel puţin până miercuri, după care valul de căldură se va retrage spre sud, unde vor fi temperaturi spre pragul caniculei spre sfârşitul acestei săptămâni”, a afirmat Florinela Georgescu, director ANM.

În plus, în această săptămână şansele de ploaie sunt extrem de reduse din cauza temperaturilor ridicate, însă dacă vor apărea acestea vor fi precipitaţii de scurtă durată.

„Acest val de temperaturi foarte mari va împiedica apariţia de precipitaţii, acesta urmând să cadă abia de miercuri, joi, fără a fi importante cantitativ. Abia în prima parte a săptămânii viitoare am putea să avem o schimbare mai consistentă a vremii şi să-şi facă apariţia şi ploile mai importante cantitativ”, a mai explicat directorul ANM.

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat un cod portocaliu de caniculă pentru judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Botoşani, Iaşi, Bacău şi Vaslui pentru zilele de luni şi marţi. În aceste judeţe sunt aşteptate temperaturi maxime de 37, 38 de grade Celsius, în timp ce restul ţării este vizat de un cod galben de caniculă.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat la România TV că prelungirea vremii de vară în luna septembrie a devenit din ce în ce mai frecventă la nivelul Europei.

„O prelungire a verii cu 3-4 zile în luna septembrie devine din ce în ce mai frecventă şi poate fi atribuit semnalului schimbării climei. Pe întreaga Europa s-a calculat că în medie există o prelungire cu 3-4 zile a verii în luna septembrie, însă cu variaţii regionale, în unele zone mai mult, în altele mai puţin. Cele patru anotimpuri nu se schimbă, dar încep să aibă alte caracteristici decât cele cu care ne-am obişnuit în ultimele decenii”, a declarat climatologul Roxana Bojariu.