Director CIA: Gruparea Statul Islamic a utilizat arme chimice

Gruparea Statul Islamic a utilizat deja de mai multe ori arme chimice pe câmpul de luptă și poate produce cantități mici de clor și gaz muștar, a avertizat directorul CIA John Brennan la canalul CBS.

12 feb. 2016, 05:40
Director CIA: Gruparea Statul Islamic a utilizat arme chimice

„De mai multe ori, gruparea Statul Islamic a folosit arme chimice pe câmpul de luptă”, a spus el, potrivit unor fragmente dintr-un interviu difuzate joi de canalul american și citate de AFP.

„CIA crede că SI are capacitatea de a fabrica cantități mici de clor și gaz muștar”, a mai declarat Brennan.

Întrebat cu privire la capacitatea jihadiștilor de a exporta aceste produse chimice pentru utilizare în afara Irakului sau Siriei, Brennan a spus că acest lucru probabil se va întâmpla.

„De aceea, este foarte important să fie tăiate rutele de transport și contrabandă folosite” de jihadiști, a declarat el.

Marți, coordonatorul agențiilor de informații americane James Clapper a afirmat că gruparea Statul Islamic „a folosit produse chimice toxice în Irak și Siria”, inclusiv gaz muștar, amintește France Presse.

El a explicat că este pentru prima dată când o grupare extremistă a produs și utilizat un agent chimic într-un atac după atentatul cu gaz sarin în metroul din Tokyo în 1995.