Director INSCOP: Diferenţa dintre Ponta şi Iohannis creşte până la raportul 57% vs. 43% în turul 2

Remus Ştefureac, director INSCOP, susţine că diferența dintre Victor Ponta și Klaus Iohannis crește până la raportul 57% vs. 43% in turul 2, raportat la votanţii siguri.

15 oct. 2014, 07:35
Director INSCOP: Diferenţa dintre Ponta şi Iohannis creşte până la raportul 57% vs. 43% în turul 2

Potrivit unui sondaj INSCOP, în turul doi, Victor Ponta ar câştiga alegerile prezidenţiale cu 53,5% din voturi, iar Klaus Iohannis ar obţine 46,5%. Raportarea datelor se face la un eşantion de 74,5% din populaţie care a indicat o opţiune.

„ÎN CONCLUZIE, după prima săptămână de campanie, poza momentului pentru turul 1 arată un Victor Ponta aflat la distanță de 10 puncte fata de ocupantul locului al doilea. Este o diferență importantă, greu de compensat având în vedere că în turul al doilea se înregistrează o distanță minimă de 7 procente (raportat la un bazin de votanți mai extins), ceea ce înseamnă o reducere de aproximativ 3 puncte procentuale față de turul 1, insuficient însă pentru afecta avansul lui Ponta.

INSCOP: Ponta îl bate pe Iohannis cu 57-43 în turul II

Mai mult, în condițiile în care aproape o treime din votanții altor candidați decât Ponta și Iohannis declară că nu se vor prezenta la vot în turul al doilea, iar acest procent ar putea crește în contextul boicotului anunțat de Traian Băsescu, distanța dintre Ponta și Iohannis crește în turul 2. În mod normal, prezența mai scăzută la vot în turul al doilea, comparativ cu turul 1 îl va avantaja pe acel candidat care își mobilizează mai bine bazinul propriu și este simpatizat de alegători cu un comportament de vot mai disciplinat (ex. Zona de Sud a României, locuitorii din rural, persoanele vârstnice etc.).

Dacă am raporta opțiunile de vot pentru turul 2 la votanții siguri din turul 1 diferența dintre Victor Ponta și Klaus Iohannis crește până la raportul 57% vs. 43%. Problema este că în acest moment nu putem estima clar profilul votanților de tur 2.

Evoluția campaniei, votul nehotărâților în turul 2, eventuale alte evenimente cu efect mobilizator sau demobilizator asupra electoratului în turul 2 pot balansa, într-o direcție sau alta, opțiunile de vot ale românilor, modificând poza măsurată la debutul campaniei electorale în favoarea unuia sau altuia dintre candidații finaliști”, a precizat Remus Ştefureac.