Directorul OLAF: DLAF nu blochează proiectele, anchetează când sunt puternice suspiciuni de fraudă

Directorul general al Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), Giovanni Kessler, a declarat că instituţia sa şi departamentul corespondent din România, DLAF, nu se ocupă de controlul proiectelor cu fonduri europene şi nu determină blocarea acestora, ci de investigarea suspiciunilor de fraudă.

14 mai 2013, 13:33
Directorul OLAF: DLAF nu blochează proiectele, anchetează când sunt puternice suspiciuni de fraudă

Giovanni  Kessler a arătat că preşedintele Traian Băsescu a ridicat în întrevederea de marţi de la Palatul Cotroceni subiectul controalelor excesive care duc uneori la blocarea proiectelor cu fonduri europene, însă DLAF şi OLAF nu se ocupă de acestea, scrie Mediafax.

Preşedintele a menţionat problema controalelor şi cum aceste controale privind folosirea banilor europeni pot duce la amânarea desfăşurării proiectelor. El a arătat acest risc în mod direct, dar nu s-a referit la DLAF şi nici la OLAF, ci la controalele administrative, care nu sunt investigaţiile de care ne ocupăm noi. Noi ne ocupăm de anchetarea fraudelor. Controalele trebuie făcute de instituţiile administrative, de auditori, de sistemul administrativ de control, pentru a descoperi nu doar fraude sau corupţie, ci şi dacă banii sunt folosiţi corect”, a afirmat Kessler.

El a asigurat că DLAF şi OLAF intervin numai în ultimă instanţă pentru a investiga, după ce paguba prin fraudarea fondurilor europene a fost făcută.

Pe de altă parte, oficialul OLAF a arătat că la nivelul Comisiei Europene este cunoscută problema controalelor administrative care pot tergiversa derularea proiectelor europene şi tocmai de aceea s-a transferat tot mai mult responsabilitatea în plan naţional, la autorităţile administrative din statele membre, însă Bruxelles-ul trebuie să se şi asigure că aceste controale sunt făcute eficient şi banii europeni ajung la cine trebuie.

Kessler a mai arătat că şi litigiile privind derularea programelor cu fonduri europene şi apelarea la instanţele de judecată de către agenţii privaţi reprezintă o problemă care duce la blocarea procesului de derulare a fondurilor europene.

Preşedintele Băsescu a spus marţi, la începutul întrevederii cu directorul general al Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), Giovanni Kessler, că departamentul corespondent din România, DLAF, exagerează uneori cu controlul proiectelor cu fonduri europene, ceea ce determină blocarea acestora.

„Trebuie clarificat de ce este aşa mare numărul de rapoarte care vă sunt transmise de DLAF din România, pentru că – o să fiu foarte sincer cu dumneavoastră – uneori am impresia că din cauza birocraţiei sau pentru a acoperi activitatea unora dintre instituţiile noastre, uneori exagerează cu controalele. Unele dintre proiecte sunt blocate din cauza acestei abordări”, a afirmat Băsescu, potrivit imaginilor de la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu Kesller, transmise de Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele a adăugat că nu a cerut niciodată DLAF să îşi diminueze vigilenţa, însă trebuie ajuns în acest sens la un nivel optim care să nu mai ducă la blocarea proiectelor.