Directorul SRI, reacţie după atentatele sângeroase din Franţa

ATAC TERORIST FRANŢA. Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, își exprimă solidaritatea cu statul francez și îi asigură pe partenerii internaționali ai SRI de întreaga cooperare.

14 nov. 2015, 10:58
Directorul SRI, reacţie după atentatele sângeroase din Franţa

Într-un comunicat postat sâmbătă pe pagina de Facebook a instituției, SRI anunță că menține „albastru” nivelul de alertă teroristă, ceea ce înseamnă risc scăzut de producere a unui astfel de atentat.

„SRI condamnă ferm atacurile teroriste din Franța și va continua să ofere sprijin, împreună cu celelalte instituții care fac parte din Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului, partenerilor săi internaționali în lupta împotriva terorismului. În România, Sistemul Național de Alertă Teroristă se menține la nivelul „albastru-precaut”. Acest nivel înseamnă că există un risc scăzut de producere a unui atentat terorist. Până în prezent, nu există informații care să ducă la o legatură între evenimentele din Franța și riscuri la adresa securității naționale. Monitorizăm și întreprindem acțiuni specifice care se impun în astfel de situații. Strategia Serviciului Român de Informații este de a preveni orice acțiune teroristă, de a menține climatul de siguranță a cetățenilor și de a proteja teritoriul național”, se precizează în comunicat.

Vezi şi: TEROARE în Franţa. Hollande: Atentatele de la Paris, comise de „BARBARII din Statul Islamic”

Mai multe atentate teroriste au fost comise vineri seară la Paris, în locuri diferite, de la Stade de France, situat în suburbiile nordice ale capitalei franceze, la zona centrală din apropiere de Piața Republicii, unde se află și redacția săptămânalului Charlie Hebdo, scena unui atac sângeros în luna ianuarie, potrivit AFP.

Bilanțul provizoriu al atentatelor teroriste este de 128 de morți și 180 de răniți, dintre care cel puțin 80 în stare gravă.

ATAC TERORIST FRANŢA. O primă explozie s-a produs în jurul orei 21,20 (20,20 GMT) în apropiere de Stade de France, unde avea loc un meci amical de fotbal între selecționatele Franței și Germaniei, stadionul care va găzdui finala Campionatului European de Fotbal în iulie anul viitor. În estul Parisului, pe strada Charonne, 18 persoane au murit în urma altor atacuri la o cafenea și un restaurant japonez. Puțin mai la nord, pe strada Alibert, un atac asupra terasei restaurantului ‘Le Petit Cambodge’ s-a soldat cu cel puțin 12 morți. Alte cel puțin cinci persoane au fost ucise pe terasa pizzeriei ‘La Casa Nostra’, la câteva sute de metri de sala de spectacole Bataclan. Al șaselea atentat a avut loc pe bulevardul Voltaire, nu departe de sala Bataclan, atacatorul-kamikaze și încă o persoană pierzându-și viața.