Directorul Transgaz, primă colosală de 1,3 milioane de lei. După trei săptămâni, Petru Văduva a demisionat

Situaţie incredibilă, la Transgaz şi Romgaz. Adunarea generală a celor două societăţi a aprobat bonusuri anuale uriaşe pentru directorii generali şi membrii consiliului de administraţie. La scurt timp după ce a primit un bonus de 1,3 milioane de lei, directorul general Transgaz a demisionat.

RomaniaTV.net
19 mai 2017, 16:15
Directorul Transgaz, primă colosală de 1,3 milioane de lei. După trei săptămâni, Petru Văduva a demisionat

Ultimele ședințe ale adunărilor generale din cadrul societăților medieșene Romgaz și Transgaz au inclus pe ordinea de zi și aprobarea bonusurilor anuale pentru membrii consiliului de administrație și pentru directorii generali. Lui Virgil Metea (foto), directorul general al Romgaz, i-a fost aprobat un bonus total de aproape 800.000 de lei, în timp ce Petru Văduva, directorul general al Transgaz a primit 1,3 milioane de lei. La trei săptămâni după ședință, Petru Văduva a demisionat.

Prin contractul de management încheiat cu Societatea națională de transport a gazelor naturale, Transgaz SA, Petru Văduva a beneficiat – pe lângă salariul net lunar de 18.000 de lei – de o remunerație variabilă. Aceasta e formată din trei bonusuri acordate în funcție de îndeplinirea a tot atâtea criterii. Care sunt aprobate de Adunarea generală a acționarilor și vizează profitul societății, creșterea nivelului investițiilor realizate și reducerea cheltuielilor de exploatare.

Potrivit turnulsfatului.ro, Văduva ar fi avut dreptul la un bonus de 3.404.084 de lei.

Președintelui Consiliului de administrație al Transgaz, Ion Sterian, i-a fost aprobat un bonus de 548.006 lei, în timp ce membrii neexecutivi ai CA (Radu Cernov, Bogdan Iliescu și Andrei Rizoiu) primesc câte 215.052 de lei. În afara acestor remunerații variabile, membrii Consiliului de administrației au primit, lunar, câte o remunerație fixă în valoare brută de 4.037 de lei.

Primă cu repetiție

Transgaz este controlată de Statul Român care deține 58,5% din acțiunile societății. Din 2013, la conducere a fost adus management privat, Petru Văduva fiind primul selectat în această postură, înainte fiind director general al Țiriac Holding. După primul an plin de activitate, Văduva a fost recompensat, la fel, cu un bonus de 1,47 de milioane de lei, reprezentând doar o parte din 3.144.361 de lei care i s-ar fi cuvenit.

Virgil Metea, directorul general al Romgaz (deținută în proporție de 70% de Statul Român) a primit anul trecut un salariu net de 23.501 lei, iar pentru rezultatele companiei a fost recompensat acum cu un bonus de 779.552 de lei. Nici Metea nu a comentat situația, comunicând faptul că se află într-o ședință.
Ceilalți membri ai Consiliului de administrație al Romgaz (Gabriel Tcaciuc, Aurora Negruț și Petrus Antonius Maria Jansen) au primit câte o remunerație netă de 604.767 de lei.