Discuţie telefonică între Putin şi Tsipras. Rusia speră la un „compromis” între Grecia şi creditorii ei

Rusia speră că Grecia va putea ajunge la un "compromis" cu creditorii săi europeni, după victoria lui "NU" la referendumul elen, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, citat de AFP.

06 iul. 2015, 11:52
Discuţie telefonică între Putin şi Tsipras. Rusia speră la un „compromis” între Grecia şi creditorii ei

„Dorim ca partenerii noștri greci să ajungă cât mai repede posibil la compromisul necesar cu creditorii lor și să ia deciziile care vor contribui cel mai bine la stabilitatea economică și socială a țării”, a declarat Peskov, potrivit TASS.

„Noi respectăm voința exprimată la plebiscitul” de duminică în Grecia, o „țară cu care avem relații foarte apropiate de lungă durată și un parteneriat foarte strâns”, a subliniat el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reiterat că Grecia, care se confruntă cu o situație financiară critică, „nu a cerut niciun fel de ajutor” Rusiei până acum.

REZULTATE REFERENDUM GRECIA: Vot majoritar împotriva propunerii creditorilor 61,3%-NU, 38,7%-DA

„Dacă Grecia are nevoie de asistență financiară, ea ar trebui singură să o ceară Rusiei, dar până în prezent astfel de cereri nu au venit din partea Atenei”, a spus Peskov, citat de TASS.

Subiectul unui posibil ajutor pentru Grecia nu figurează nici în agenda oficială a summitului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), programat să se desfășoare la 8-10 iulie în Ufa (Bașkortostan, republică din Federația Rusă), dar această problemă ar putea fi abordată în timpul discuției pe tema chestiunilor internaționale, a mai spus Dmitri Peskov.

Totodată, agenția Reuters transmite că în cursul zilei de luni, la inițiativa Kremlinului, este prevăzută o discuție telefonică între președintele rus Vladimir Putin și premierul grec Alexis Tsipras.

Grecii au spus un ‘NU’ covârșitor la referendumul de duminică reformelor și tăierilor bugetare cerute de creditorii Atenei (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional /FMI/ și Banca Centrală Europeană /BCE/) în schimbul unui nou plan de salvare.