Distribuitorii de gaze naturale, obligaţi să dea bani clienţilor dacă nu respectă anumite termene

ANRE a elaborat un proiect de ordin care modifică Standardul de Performanţă pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale, prin care se stabilesc termene mai scurte şi compensaţii băneşti pe care distribuitorii trebuie să le plătească dacă nu le respectă.

06 mart. 2018, 16:40
Distribuitorii de gaze naturale, obligaţi să dea bani clienţilor dacă nu respectă anumite termene

Proiectul presupune, mai întâi „introducerea termenelor referitoare la soluționarea cererilor de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale, indicator de performanță și compensațiile aferente”.

Astfel, distribuitorul va trebui să dea un răspuns la o solicitare de racordare în termen de cinci zile, dacă nu este necesară realizarea extinderii și/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuție a gazelor naturale pentru noul branşament sau dacă extinderea este în planul de investiţii al operatorului de distribuţiue, aprobat de ANRE.

În restul situaţiilor, solicitantul cererii de racordare trebuie să primească un răspuns în 30 de zile. Răsunsul poate fi pozitiv sau negativ.

Dacă nu respectă termenul, distribuitorul este obligat să plătească daune de 20 de lei solicitantului cererii de racordare, plus cinci lei pentru fiecare zi de întârziere a răspunsului. Întârzierea nu poate depăşi 60 de zile.

ANRE mai obligă distribuitorii să realizeze şi un studiu tehnico-economic, pentru a se evalua condiţiile privind asigurarea accesului celor care solicită racordarea la sistemul de distribuţie. Studiul tehnico-economic însoțește avizul tehnic de principiu şi trebuie elaborat în maximum 30 de zile de la data primirii cererii de racordare.

Dacă termenul nu este respectat, distribuitorul trebuie să plătească o daună fixă de 100 de şi, suplimentar, „5 lei pentru fiecare zi de întârziere, începând cu a 31-a zi, de la data primirii cererii de racordare la SD în cazul documentatiei complete sau de la data completării acesteia, dar nu mai mult de 60 de zile de întârziere”.

Citeşte mai multe pe andreilaslau.ro