Divergenţe în PSD privind alegerea preşedinţilor CJ. Ponta: Vom decide la viitorul Comitet Executiv VIDEO

Preşedintele PSD Victor Ponta a admis că există diferenţe de opinii în partid privind modul în care ar trebui aleşi pe viitor preşedinţii consiliilor judeţene. Pe de o parte, el şi Valeriu Zgonea, preşedintele comisiei de Cod Electoral, susţin alegerea indirectă a preşedinţilor CJ, de către consilierii judeţeni, în timp ce Marian Oprişan, ca preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, susţine păstrarea sistemului de alegere directă, prin vot universal, într-un singur tur de scrutin.

18 feb. 2015, 18:04
Divergenţe în PSD privind alegerea preşedinţilor CJ. Ponta: Vom decide la viitorul Comitet Executiv VIDEO

Discuţiile au fost purtate miercuri seara la o reuniune a conducerii partidului cu grupurile parlamentare. „Există poziţii divergente: una susţinută de mine şi de Valeriu Zgonea şi alta susţinută de Marian Oprişan privind cum o să voteze parlamentarii noştri în ceea ce priveşte modul de alegere al preşedinţilor de consilii judeţene. Neexistând un acord în Biroul Permanent Naţional, vom hotărî în viitorul Comitet Executiv Naţional”, a declarat Victor Ponta.

Dilema a fost generată de faptul că, în Comisia de Cod Electoral, au căzut la vot atât varianta susţinută iniţial de PSD, cât şi cea a opoziţiei. „Propunerea noastră a fost de a rămâne sistemul actual. N-a avut majoritate. Nici propunerea PNL de aleger în două tururi nu a avut majoritate, iar atunci am ajuns la un compromis politic pentru a schimba totuşi sistemul de vot, anume de a reveni la sistemul dinainte de 2004, de alegere indirectă. Sunt argumente pro şi contra ce se vor prezenta în comisie şi în plenul Parlamentului”, a spus primul-ministru.

Ponta a refuzat să precizeze dacă Oprişan i-a cerut demisia lui Zgonea din fruntea comisiei, însă a recunoscut că preşedintele CJ Vrancea este nemulţumit de decizia luată, de principiu, în Comisia de Cod Electoral. „Domnul Oprişan, ca reprezentant al UNCJR a fost foarte supărat de decizia comisiei„, a precizat liderul social-democraţilor.