INTERVIU. Djuvara, despre Băsescu: Este o personalitate foarte bizară, are multe bube în cap VIDEO

Istoricul Neagu Djuvara a declarat, într-un interviu acordat România TV, că preşedintele Traian Băsescu este "o personalitate foarte bizară", cu "foarte multe bube în cap", însă el îl susţine pe şeful statului în duelul acestuia cu Victor Ponta şi Crin Antonescu. Totuşi, istoricul l-a criticat pe preşedinte pentru "ura viscerală" pe care o are faţă de regele Mihai, spunând că sunt o "prostie" declaraţiile acestuia referitoare la abdicarea regelui. Urmăreşte interviul integral oferit de istoricul Neagu Djuvara în GALERIA VIDEO.

RomaniaTV.net
10 nov. 2012, 21:19
INTERVIU. Djuvara, despre Băsescu: Este o personalitate foarte bizară, are multe bube în cap VIDEO

Traian Băsescu este o personalitate foarte bizară, chestia cu vânzarea flotei, are foarte multe bube în cap, dar felul în care a fost răsturnat de ceilalţi, de echipa Crin Antonescu-Victor Ponta este şi mai rea decât el. Vă spun drept că în momentul de faţă sunt mai mult de partea lui Băsescu, decât de partea acestor şmecheri„, a declarat istoricul într-un interviu acordat România TV.

Legat de afirmaţia lui Traian Băsescu despre Regele Mihai că este un trădător în contextul arestării mareşalului Antonescu, istoricul a afirmat că nu îşi explică această declaraţia a preşedintelui.

CITEŞTE ŞI Războiul Djuvara-Becali, partea a doua: „Becali e un primitiv, e un cretin profund” VIDEO

Această ură a preşedintelui Băsescu împotriva Regelui, personal nu mi-o explic, este ceva visceral, nu are nicio justificare şi de ce se amestecă el în povestea foarte greu de explicat istoriceşte a conflictului din Regele Mihai şi Antonescu. (…) Îl condamn pe Traian Băsescu pentru această furie faţă de Regele Mihai. Să spui că a trădat pentru că a abdicat este o prostie”, a mai spus Neagu Djuvara.

Istoricul a explicat şi de ce nu îi place pe liderul PNL, Crin Antonescu, şi preşedintele PSD, Victor Ponta: „Şi Ponta şi Antonescu îl au pe Ion Iliescu în spatele lor şi îi vezi împreună. Iliescu e mentorul lor. Ori Ion Iliescu este un criminal care trebuia judecat de 22 de ani pentru ce a făcut în 1989 pentru că el cu cei 39 de generali au tras în popor pentru a rămâne ei la putere”, acuză istoricul.

„De două ori i-am scris lui Băsescu, nu să intervină în justiţie, ci să nu oprească justiţia (n.red. – în priviţa dosarului Revoluţiei), dosarele sunt adunate undeva. Fiecare guvernant al nostru de 23 de ani nu dă drumul justiţiei. Un preşedinte şi un prim-ministru care şi-ar face datoria şi un om ca Mihai Răzvan Ungureanu cred că e în stare să o facă pur şi simplu, să dea drumul justiţiei şi să înceapă procesul lui Ion Iliescu”, a mai declarat istoricul Neagu Djuvara.

Nici preşedintele de onoare al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, nu a scăpat de cuvintele acide ale lui Djuvara. În legătura cu relaţia cu fostul senator, istoricul afirmă că din cauza unei afirmaţii acesta a fost nevoit să-şi plece capul în faţa lui Voiculescu.

El a fost trimis pe vremea lui Ceauşescu cu o mare sumă de bani, 600 milioane de dolari, în insula Ciprului pentru a face nişte cumpărături pentru România. Ei, între timp Ceauşescu cade subit, iar Voiculescu rămâne acolo cu banii şi înfiinţează o societate. Când directorul ziarului România Liberă, acum vreo 15 ani, l-a tratat de hoţ şi escroc pe Voiculescu s-a făcut un proces unde Băcanu (Mihai Băcanu, n.r.) a pierdut şi a plătit o suimă colosală, l-a distrus cariera, l-a omorât. De aceea, când şi eu am spus că tipul este un escroc mi-a trimis o hârtie de la un avocat că dacă nu mă dezic îmi face proces ca a lui Băcanu. Apoi să am la 93 de ani cu individul ăsta plin de bani un proces însemna un fel de sinucidere pentru mine aşa că am plecat capul şi m-am dezis de ce am spus„, a mai povestit istoricul.