DNA a cerut ridicarea imunităţii şi încuviinţarea arestării lui Viorel Hrebenciuc

Parlamentul a primit luni documente suplimentare prin care se cere ridicarea imunătăţii lui Viorel Hrebenciuc şi arestarea sa preventivă, a declarat preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea. Tot luni, pe numele lui Viorel Hrebenciuc a fost deschis un nou dosar pentru trafic de influenţă. 

RomaniaTV.net
20 oct. 2014, 12:49
DNA a cerut ridicarea imunităţii şi încuviinţarea arestării lui Viorel Hrebenciuc

"În şedinţa de azi a Biroului permanent am avut pe ordinea de zi o nouă cerere de arestare preventivă a domnului deputat Viorel Hrebenciuc, un dosar care a venit cu câteva zeci de minute înainte de începerea şedinţei la mine la birou. A venit un nou dosar, eu am citit numai cererea făcută de către ministrul Justiţiei care este înaintată, dosarul are 10 file, se cere arestarea preventivă a domnului deputat în trafic de influenţă, nu ştiu mai multe. În trei zile, Comisia juridică este obligată să facă raportul, eu am trimis acest dosar către comisie, părţile implicate, inclusiv parlamentarii, cei care votează în Comisia juridică, pot să îl citească şi de aici încoace după ce vine raportul în maxim 5 zile sunt obligat să-l pun pe ordinea de zi a plenului", a spus Zgonea la finalul şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, citat de Agerpres.

Zgonea a adăugat că a vorbit pe 15 sau pe 16 octombrie cu Viorel Hrebenciuc, care este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi că vorbeşte săptămânal atât cu el, cât şi cu Miron Mitrea.

"Mi se pare o chestiune normală, există prezumţia de nevinovăţie, din punctul meu de vedere nu se decade din funcţia de parlamentar până nu este decizia definitivă a unei curţi. Cei doi, Hrebenciuc şi Mitrea, sunt vicepreşedinţi, nu pot să fac decât să respect Regulamentul, îi convoc la şedinţe, SMS-urile pleacă către toţi membrii Biroului permanent, când se face convocarea plenului pleacă şi către deputatul Diniţă", a menţionat Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că nu s-a mai discutat în ultima vreme de o lege a amnistiei şi graţierii pentru că este campanie electorală, iar cel care introduce pe ordinea de zi un proiect de lege este comitetul liderilor.

Zgonea a arătat că Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc nu au vorbit despre o nouă lege a graţierii în biroul său, pentru că la data la care se spune că cei doi au avut discuţia el nu era în birou.

"La mine în birou poate să fie un vicepreşedinte care îmi ţine locul în momentul în care eu public în Monitorul Oficial că sunt plecat într-o vizită oficială în afara României, sau am un concediu medical, sau ce e stabilit prin lege. Altfel, la mine în birou niciun vicepreşedinte nu se poate întâlni cu alt coleg, fiecare vicepreşedinte are biroul său", a încheiat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Senatorul PSD Dan Şova a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în dosarul în care este urmărit penal şi deputatul social-democrat Viorel Hrebenciuc.

Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 17 octombrie 2014, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Naţional al PSD şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi-ar fi folosit influenţa faţă de Dan Şova în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse. 

De asemenea,, Viorel Hrebenciuc (PSD), este acuzat de procurori că a făcut trafic de influenţă pe lângă un fost şef de serviciu de protecţie pentru a obţine informaţii cu privire la anchetele penale derulate împotriva sa de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Viorel Hrebenciuc a fost pus sub acuzare luni de DNA într-un nou dosar, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, cumpărare de influenţă şi instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

"Suspectul Hrebenciuc Viorel, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, ar fi întreprins demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la anchetele penale derulate la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie faţă de persoana sa, promiţând în schimb că va determina diverşi funcţionari publici, asupra cărora are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, în aşa fel încât să obţină pentru persoanele care îl ajută cu astfel de informaţii diverse foloase necuvenite", se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit România TV, Viorel Hrebenciuc i-ar fi solicitat unui fost şef de serviciu de informaţii să obţină date de la DNA privind anchetele în curs ale procurorilor în care este şi el vizat, mai exact să afle dacă a fost emis mandat de interceptare. În schimbul acestor informaţii, Hrebenciuc i-ar fi promis respectivului că îi va facilita angajarea fiicei ca arhitect. Fostul şef de serviciu ar fi reuşit să vorbească cu un angajat al DNA şi în data de 13 august l-a informat pe Hrebenciuc de faptul că are telefoanele ascultate şi că procurorii fac şi înregistrări ambientale.

Totodată, persoana solicitată l-ar fi asigurat pe Hrebenciuc că, prin intermediul angajatului DNA, poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, sens în care Hrebenciuc i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicităţii.

"În contrapondere cu serviciile acordate, persoana solicitată i-ar fi cerut lui Hrebenciuc Viorel sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a promis că, prin intermediul fiului său, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică. Tot în schimbul informaţiilor furnizate de către angajatul DNA, prin intermediul persoanei solicitate şi la cererea acesteia din urmă, Hrebenciuc Viorel i-a promis că va interveni pe lângă diverse persoane influente (printre care şi un funcţionar public, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă), pentru a le determina să menţină în funcţie o anumită persoană, funcţionar în cadrul Fondului Naţional de Garantare", mai susţine DNA.

În acelaşi context, Viorel Hrebenciuc i-ar promis aceleiaşi persoane că va interveni pe lângă un funcţionar în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, astfel încât să ajute persoana să înregistreze la Registrul Comerţului drepturile asupra unei societăţi comerciale.

"Cu ocazia întâlnirii din data de 13.08.2014, aceeaşi persoană i-a solicitat lui Hrebenciuc Viorel să intervină pe lângă funcţionari publici pentru a-i determina să îl destituie pe vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din funcţia pe care o exercita (din cauză că persoana respectivă avea un litigiu de afaceri cu acesta), cerere acceptată de către Hrebenciuc Viorel", se mai arată în comunicatul DNA.

În momentul de faţă, Hrebenciuc este deja implicat în două dosare penale. Viorel Hrebenciuc a fost pus, pe 4 septembrie, sub urmărire penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid prev. de art.13 din Legea nr.78/2000".

"În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La cererea unei persoane care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiaţilor, controlează o societate comercială deținătoare a unui post de televiziune, deputatul Hrebenciuc Viorel s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (C.N.A) ca instituţia ce reprezintă singurul organ de reglementare în domeniul audiovizualului să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv.

În realizarea acestor demersuri, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a folosit de influenţa şi autoritatea pe care le deţine în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte – membru al Comitetului Executiv Naţional, organul de conducere şi de decizie al partidului. Parlamentarul Hrebenciuc Viorel este membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, funcţie care îi conferă automat calitatea de membru al organului central de conducere şi de decizie al partidului - Comitetului Executiv Naţional", precizează DNA.

Procurorii susţin că, prin acţiunea sa de punere în aplicare a influenţei, a autorităţii, exercitată de parlamentarul Hrebenciuc Viorel, "s-a cauzat o tulburare însemnată şi efectivă a activităţii CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcţionarea în continuare a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa. Acest lucru i-a afectat implicit şi pe ceilalţi operatori de televiziune, atât sub aspectul concurenţei neloiale, cât şi al încrederii în corectitudinea desfăşurării activităţii de către singurul organism abilitat să monitorizeze domeniul audiovizual şi să aplice legislaţia specifică."

După numai două săptămâni, la data de 01.10.2013, C.N.A. a revocat decizia anterioară (6 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenţi), precizându-se doar că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul TV au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se ţină cont dacă există un punct de vedere al specialiştilor din cadrul CNA care să constate dacă susţinerile din contestaţie sunt temeinice şi legale.

Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit că, urmare a demersurilor menţionate anterior, în mod nejustificat, 3 dintre membrii CNA care, la şedinţa anterioară votaseră pentru retragerea licenţei postului TV, în şedinţa din 01.10.2013, au votat în favoarea postului TV, deşi situaţia de fapt nu s-a schimbat, fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituţiei pentru a se verifica argumentele susţinute în respectiva contestaţie", se mai arată în comunicat.

Viorel Hrebenciuc a fost pus sub urmărire penală după ce ar fi intervenit pe lângă membri ai CNA în favoarea lui Gheorghe Ştefan Pinalty, cu scopul obţinerii licenţei pentru postul Giga TV.

De asemenea, Viorel Hrebenciuc şi deputatul Ioan Adam sunt cercetaţi de procurorii anticorupţie în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri şi terenuri.




„În şedinţa de azi a Biroului permanent am avut pe ordinea de zi o nouă cerere de arestare preventivă a domnului deputat Viorel Hrebenciuc, un dosar care a venit cu câteva zeci de minute înainte de începerea şedinţei la mine la birou. A venit un nou dosar, eu am citit numai cererea făcută de către ministrul Justiţiei care este înaintată, dosarul are 10 file, se cere arestarea preventivă a domnului deputat în trafic de influenţă, nu ştiu mai multe. În trei zile, Comisia juridică este obligată să facă raportul, eu am trimis acest dosar către comisie, părţile implicate, inclusiv parlamentarii, cei care votează în Comisia juridică, pot să îl citească şi de aici încoace după ce vine raportul în maxim 5 zile sunt obligat să-l pun pe ordinea de zi a plenului”, a spus Zgonea la finalul şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, citat de Agerpres.

Zgonea a adăugat că a vorbit pe 15 sau pe 16 octombrie cu Viorel Hrebenciuc, care este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi că vorbeşte săptămânal atât cu el, cât şi cu Miron Mitrea.

„Mi se pare o chestiune normală, există prezumţia de nevinovăţie, din punctul meu de vedere nu se decade din funcţia de parlamentar până nu este decizia definitivă a unei curţi. Cei doi, Hrebenciuc şi Mitrea, sunt vicepreşedinţi, nu pot să fac decât să respect Regulamentul, îi convoc la şedinţe, SMS-urile pleacă către toţi membrii Biroului permanent, când se face convocarea plenului pleacă şi către deputatul Diniţă”, a menţionat Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că nu s-a mai discutat în ultima vreme de o lege a amnistiei şi graţierii pentru că este campanie electorală, iar cel care introduce pe ordinea de zi un proiect de lege este comitetul liderilor.

Zgonea a arătat că Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc nu au vorbit despre o nouă lege a graţierii în biroul său, pentru că la data la care se spune că cei doi au avut discuţia el nu era în birou.

„La mine în birou poate să fie un vicepreşedinte care îmi ţine locul în momentul în care eu public în Monitorul Oficial că sunt plecat într-o vizită oficială în afara României, sau am un concediu medical, sau ce e stabilit prin lege. Altfel, la mine în birou niciun vicepreşedinte nu se poate întâlni cu alt coleg, fiecare vicepreşedinte are biroul său”, a încheiat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Senatorul PSD Dan Şova a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în dosarul în care este urmărit penal şi deputatul social-democrat Viorel Hrebenciuc.

Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 17 octombrie 2014, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Naţional al PSD şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi-ar fi folosit influenţa faţă de Dan Şova în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse. 

De asemenea,, Viorel Hrebenciuc (PSD), este acuzat de procurori că a făcut trafic de influenţă pe lângă un fost şef de serviciu de protecţie pentru a obţine informaţii cu privire la anchetele penale derulate împotriva sa de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Viorel Hrebenciuc a fost pus sub acuzare luni de DNA într-un nou dosar, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, cumpărare de influenţă şi instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

„Suspectul Hrebenciuc Viorel, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, ar fi întreprins demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la anchetele penale derulate la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie faţă de persoana sa, promiţând în schimb că va determina diverşi funcţionari publici, asupra cărora are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, în aşa fel încât să obţină pentru persoanele care îl ajută cu astfel de informaţii diverse foloase necuvenite”, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit România TV, Viorel Hrebenciuc i-ar fi solicitat unui fost şef de serviciu de informaţii să obţină date de la DNA privind anchetele în curs ale procurorilor în care este şi el vizat, mai exact să afle dacă a fost emis mandat de interceptare. În schimbul acestor informaţii, Hrebenciuc i-ar fi promis respectivului că îi va facilita angajarea fiicei ca arhitect. Fostul şef de serviciu ar fi reuşit să vorbească cu un angajat al DNA şi în data de 13 august l-a informat pe Hrebenciuc de faptul că are telefoanele ascultate şi că procurorii fac şi înregistrări ambientale.

Totodată, persoana solicitată l-ar fi asigurat pe Hrebenciuc că, prin intermediul angajatului DNA, poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, sens în care Hrebenciuc i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicităţii.

„În contrapondere cu serviciile acordate, persoana solicitată i-ar fi cerut lui Hrebenciuc Viorel sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a promis că, prin intermediul fiului său, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică. Tot în schimbul informaţiilor furnizate de către angajatul DNA, prin intermediul persoanei solicitate şi la cererea acesteia din urmă, Hrebenciuc Viorel i-a promis că va interveni pe lângă diverse persoane influente (printre care şi un funcţionar public, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă), pentru a le determina să menţină în funcţie o anumită persoană, funcţionar în cadrul Fondului Naţional de Garantare”, mai susţine DNA.

În acelaşi context, Viorel Hrebenciuc i-ar promis aceleiaşi persoane că va interveni pe lângă un funcţionar în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, astfel încât să ajute persoana să înregistreze la Registrul Comerţului drepturile asupra unei societăţi comerciale.

„Cu ocazia întâlnirii din data de 13.08.2014, aceeaşi persoană i-a solicitat lui Hrebenciuc Viorel să intervină pe lângă funcţionari publici pentru a-i determina să îl destituie pe vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din funcţia pe care o exercita (din cauză că persoana respectivă avea un litigiu de afaceri cu acesta), cerere acceptată de către Hrebenciuc Viorel”, se mai arată în comunicatul DNA.

În momentul de faţă, Hrebenciuc este deja implicat în două dosare penale. Viorel Hrebenciuc a fost pus, pe 4 septembrie, sub urmărire penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid prev. de art.13 din Legea nr.78/2000″.

„În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La cererea unei persoane care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiaţilor, controlează o societate comercială deținătoare a unui post de televiziune, deputatul Hrebenciuc Viorel s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (C.N.A) ca instituţia ce reprezintă singurul organ de reglementare în domeniul audiovizualului să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv.

În realizarea acestor demersuri, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a folosit de influenţa şi autoritatea pe care le deţine în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte – membru al Comitetului Executiv Naţional, organul de conducere şi de decizie al partidului. Parlamentarul Hrebenciuc Viorel este membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, funcţie care îi conferă automat calitatea de membru al organului central de conducere şi de decizie al partidului – Comitetului Executiv Naţional”, precizează DNA.

Procurorii susţin că, prin acţiunea sa de punere în aplicare a influenţei, a autorităţii, exercitată de parlamentarul Hrebenciuc Viorel, „s-a cauzat o tulburare însemnată şi efectivă a activităţii CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcţionarea în continuare a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa. Acest lucru i-a afectat implicit şi pe ceilalţi operatori de televiziune, atât sub aspectul concurenţei neloiale, cât şi al încrederii în corectitudinea desfăşurării activităţii de către singurul organism abilitat să monitorizeze domeniul audiovizual şi să aplice legislaţia specifică.”

După numai două săptămâni, la data de 01.10.2013, C.N.A. a revocat decizia anterioară (6 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenţi), precizându-se doar că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul TV au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se ţină cont dacă există un punct de vedere al specialiştilor din cadrul CNA care să constate dacă susţinerile din contestaţie sunt temeinice şi legale.

Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit că, urmare a demersurilor menţionate anterior, în mod nejustificat, 3 dintre membrii CNA care, la şedinţa anterioară votaseră pentru retragerea licenţei postului TV, în şedinţa din 01.10.2013, au votat în favoarea postului TV, deşi situaţia de fapt nu s-a schimbat, fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituţiei pentru a se verifica argumentele susţinute în respectiva contestaţie”, se mai arată în comunicat.

Viorel Hrebenciuc a fost pus sub urmărire penală după ce ar fi intervenit pe lângă membri ai CNA în favoarea lui Gheorghe Ştefan Pinalty, cu scopul obţinerii licenţei pentru postul Giga TV.

De asemenea, Viorel Hrebenciuc şi deputatul Ioan Adam sunt cercetaţi de procurorii anticorupţie în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri şi terenuri.