DNA cercetează cum i-a dat Elena Udrea fonduri europene lui Ion Ţiriac pentru clubul Stejarii

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) efectuează cercetări, in rem, în cazul plângerii formulate împotriva Elenei Udrea privind folosirea fondurilor europene pentru construcţia clubului "Stejarii".

16 feb. 2015, 10:25

Stejarii Country Club„, dezvoltat de Ion Ţiriac, se află în imediata apropiere a complexului rezidenţial de lux „Stejarii”, construit de omul de afaceri în zona pădurii Băneasa din Capitală, scrie bursa.ro. Clubul reprezintă o investiţie de circa 18 milioane de euro, din care aproximativ 8 milioane de euro provin din fonduri europene.

Citeşte şi Ludovic Orban: Traian Băsescu putea să-l demită pe Florian Coldea

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală „in rem”, adică cercetează faptele semnalate pentru stabilirea vinovăţiei şi identificarea persoanelor responsabile de săvârşirea lor.

O plângere a fost, iniţial, depusă în octombrie 2014 la Parchetul General, care şi-a declinat competenţa şi a trimis dosarul la DNA.

Conform presei centrale, acuzaţia care i se aduce Elenei Udrea în plângere este că ar fi dat fonduri europene, pe vremea când era Minis¬trul Dezvoltării, pentru construcţia complexului turistic şi de agrement, care nu este utilizat pentru scopul în care a fost construit (dezvoltarea turismului în zona Capitalei), ci aduce beneficii doar luxosului cartier rezidenţial „Stejarii”.
Elena Udrea a declarat, anul trecut, că s-a mutat cu chirie într-un apartament din complexul construit de Ion Ţiriac.

Tot anul trecut, domnia sa a dat presei un comunicat în care susţine că plângerea este nefondată şi a fost formulată de „Sandu Jean Cătălin, fost jurist la Institutul deCercetări Alimentare (ICA), coleg de închisoare cu Dan Voiculescu, acuzat de corupţie şi spălare de bani, cu un prejudiciu de 60 de milioane de euro, în dosarul privatizării frauduloase a ICA”.
Finanţarea europeană a fost acordată printr-un contract semnat în 2011 între Ministerul Dezvoltării, condus de doamna Udrea, şi Medusa Hotel International SRL. Durata contractului a fost de 27 de luni, cu data finalizării pe 27 decembrie 2013. Clubul a fost deschis în urmă cu aproximativ un an de zile.

Medusa Hotel International SRL nu figurează printre firmele din grupul Ţiriac Holdings. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, societatea este controlată de societăţile cipriote Dongo Holdings Limited (70,3%) şi Amiel Enterprises Limited (29,6%).
În schimb, Enache Costina Genoveva, mandatar al Dongo Holdings Limited şi Amiel Enterprises Limited, are o funcţie similară în Vitexa Holdings Limited. Această companie cipriotă este acţionar al Casa Auto SRL, care şi-a schimbat denumirea în Ţiriac Auto.

Potrivit site-ului oficial al clubului Stejarii, terenul pe care se află are o suprafaţă de peste 15.000 metri pătraţi, iar construcţia totalizează 22.000 metri pătraţi construiţi, având un regim de înălţime subsol, parter şi un etaj. Presa centrală a mai relatat că fondurile europene au fost utilizate, conform contractului semnat şi făcut public de Ministerul Dezvoltării, pentru amenajarea de piscine interioare, piscine exterioare, jacuzzi, saună finlandeză, hammam, kids club, teren de joacă pentru copii, piscină copii, club de dans, SPA, dar şi amenajarea şi dotarea unor terenuri de tenis central, teren de tenis interior şi exterior, platforme tenis, squash şi a şase săli multifuncţionale agrement. Ca să beneficiezi de serviciile complexe ale clubului trebuie să devii membru, contra cost.

Citeşte şi AVEREA Elenei Udrea, pe punctul de a fi sechestrată. Prejudiciul cauzat ar fi de 15 milioane de euro

Complexul rezidenţial Stejarii este localizat în nordul Capitalei, în mijlocul unei păduri de stejari protejate, de 200 ha. Ansamblul de lux integrează 8 clădiri cu un regim de înălţime subsol, parter şi patru etaje, cu un total de 285 de apartamente, având 2 până la 7 camere. Apartamentele au suprafeţe cuprinse între 108 şi 604 mp, incluzând terasele vaste, şi beneficiază de boxe proprii.

Ion Ţiriac a declarat, după reţinerea Elenei Udrea şi valul recent de arestări operat de DNA şi DIICOT: „În primul rând, pe mine m-ar interesa să iau banii înapoi pe care i-au delapidat – statul şi pe mine, plătitor de taxe… asta, cu amenda la amendă la amendă, şi pe urmă vedem noi despre ce e vorba, pentru că, altfel, trebuie să plătesc şi puşcăria. Mie nu îmi trebuie circul ăsta, să iei oamenii cu mascaţii de acasă. Suntem într-o ţară democratică, nu la revoluţia franceză. A făcut rău, să plătească”.

Elena Udrea a fost ridicată de poliţişti chiar din locuinţa închiriată în complexul rezidenţial deţinut de Ţiriac, conform presei centrale.
Despre Elena Udrea şi Ion Ţiric, ediţia germană a publicaţiei Huffington Post a scris, pe 25 octombrie, că ar fi implicaţi în dosarele Microsoft şi EADS. Publicaţia a notat că, sub umbrela EADS, Elena Udrea, mai mulţi demnitari europeni, dar şi oamenii de afaceri Ion Ţiriac şi Klaus Mangold ar fi primit mită în valoare de peste 60 de milioane de euro.