DNA: Horia Simu a privit ca pe o afacere obţinerea despăgubirilor de la ANRP

Horia Simu a privit ca pe o afacere obținerea despăgubirilor de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), potrivit rechizitoriului prin care a fost trimis în judecată de DNA, alături de foștii deputați Marko Attila și Cătălin Theodor Nicolescu și alte cinci persoane. 

25 aug. 2015, 14:59
DNA: Horia Simu a privit ca pe o afacere obţinerea despăgubirilor de la ANRP

„Inculpatul Simu Horia a declarat că a privit acordarea despăgubirilor de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților ca pe o afacere, iar nu ca pe o reparație acordată foștilor proprietari. În acest context a achiziționat, cu plata în mai multe tranșe, la un preț derizoriu față de adevărata valoare, drepturile litigioase deținute de către Cojocaru Mihaela”, se arată în rechizitoriu.

DOSARUL ANRP: Horia Simu şi foştii deputaţi Marko Attila şi Cătălin Nicolescu, trimişi în judecată

Procurorii mai susțin că, deși inculpatul a declarat că la momentul achiziționării drepturilor litigioase era mult mai interesat de restituirea în natură a terenului, acest fapt este contrazis de mențiunile efectuate în raportul de expertiză extrajudiciară, în care se evidenția faptul că terenul nu poate fi retrocedat în natură și se recomanda acordarea despăgubirilor în echivalent. În condițiile în care a avut cunoștință de respectivul raport, Horia Simu știa încă de la început că nu poate primi decât despăgubiri de la ANRP, ceea ce a și urmărit, indică DNA.

„Totodată, inculpatul nu neagă faptul că s-a folosit de o ‘portiță’ a sistemului acordării măsurilor reparatorii, cu privire la tratarea cu prioritate a cazurilor celor care suferă de boli grave, incurabile, depunând o adeverință care atesta doar o afecțiune temporară, care nu îl califica pe acesta să obțină o tratare specială a dosarului său. De asemenea, premeditarea soluționării dosarului său cu celeritate prin intermediul acestui mecanism rezultă și din depunerea unei alte adeverințe medicale, la un interval de câteva luni, care confirma diagnosticul stabilit inițial”, se mai arată în rechizitoriu.

Horia Simu rămâne în arest preventiv

Omul de afaceri Horia Simu și foștii deputați Marko Attila și Cătălin Theodor Nicolescu au fost trimiși în judecată de DNA, alături de alte cinci persoane, într-un nou dosar ANRP, în care prejudiciul reținut este de aproximativ 70 de milioane de euro.

Horia Simu, cercetat în stare de arest preventiv, este acuzat de spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, iar foștii parlamentari Theodor Nicolescu, aflat în arest la domiciliu în altă cauză, fost vicepreședinte ANRP, iar la data faptei secretar de stat la Ministerul Justiției, și Marko Atilla, cercetat în lipsă întrucât s-a sustras urmăririi penale, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În dosar au mai fost trimiși în judecată Ingrid Zaarour, fost președinte ANRP, Remus Iuoraș, fost vicepreședinte ANRP, Constantin Zaharia, Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu), ambii foști membri ai comisiei, toți pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, și Alexandru Florin Hanu, arestat la domiciliu în altă cauză, la data faptei expert evaluator, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, în 28 februarie 2008, inculpații, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase pe baza unui raport de evaluare întocmit de Alexandru Hanu, bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea unui teren de 97.509 mp cu aproape 50%.

Conform sursei citate, prejudiciul provine din aceea că, în dosarul de despăgubire, a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 97.509 metri pătrați de peste 128,2 milioane euro (1.315,53 euro/mp) echivalentul a aproape 467 milioane lei, prin supraevaluarea acestuia cu aproximativ 70 de milioane euro, echivalentul a peste 254,4 milioane lei.

Anchetatorii au constatat că, după obținerea despăgubirilor în condiții nelegale, omul de afaceri Horia Simu, cunoscând proveniența ilegală a sumelor de bani obținute din dosarul de despăgubire și în scopul disimulării naturii reale a acestora, a procedat la transformarea lor, schimbându-le din lei în valută și apoi transferând cea mai mare parte a fondurilor bănești realizate din valorificarea acțiunilor de la Fondul Proprietatea în favoarea unor societăți off-shore, controlate de către el, cu justificarea ‘contract de împrumut’/’restituire împrumut’.

„Din aceste societăți, produsul infracțional a fost utilizat pentru achiziționarea de acțiuni la societăți comerciale din România, răscumpărarea unor creanțe de la bănci, etc. Concret, în perioada martie 2008 — august 2008, inculpatul Simu a dispus transferul și a schimbat sumele de 9.577.000 euro, 10.010.000 dolari și 3.828.623 lei, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, în conturile unor societăți de tip off-shore, pentru ca apoi să le transforme în acțiuni la Compania de Construcții Căi Ferate — CCCF București S.A, SC FORADEX SA și CUPROM SA”, se mai arată în comunicatul DNA.