DNA pune sechestru de peste 15 milioane de euro pe averile inculpaţilor din dosarul lui Sebastian Vlădescu

Publicat: Vineri, 12 Octombrie 2018 14:54 // Actualizat: Vineri, 12 Octombrie 2018 15:39 // Sursa: romaniatv.net

Procurorii DNA au dispus sechestrul pe averile inculpaţilor, până la concurenţa sumei de 15 milioane de euro, în dosarul în care fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu, este urmărit penal pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, în conformitate cu art. 249 din Codul de procedură penală și art. 20 din Legea 78/2000, în vederea reparării pagubei produse prin infracțiuni şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, au dispus măsuri asigurătorii până la concurența sumei de 15.096.000 euro, iar până în prezent au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 2.139.807 euro (bunuri imobile în valoare de 1.973.140 euro și bunuri mobile în valoare de 166.667 euro) deținute de inculpații COSTEA MIRCEA-IONUȚ, MITITELU MIHAELA, DASCĂLU CONSTANTIN, BOUREANU CRISTIAN-ALEXANDRU și VLĂDESCU SEBASTIAN.

Inculpaților li s-a adus la cunoștință conținutul ordonanțelor privind dispunerea măsurilor asigurătorii, în conformitate cu dispozițiile CPP. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", arată DNA.

În acest dosar, fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu, este urmărit penal pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Urmărirea penală pe numele său şi al altor persoane din dosar a început în luna aprilie 2018.

Citeşte şi:  Sebastian Vlădescu a garantat cauţiunea cu lingouri de aur, conturi de un milion de lei şi imobile de 500.000 de euro

În dosar mai sunt implicaţi Cristian Boureanu, Mircea-Ionuţ Costea, fost angajat al Ministerului Finanţelor,(acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită), Mihaela Mititelu, la data faptelor persoană apropiată de conducerea C.N. C.F.R. (acuzată de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită).

"În perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit, de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie", se arată în ordonanţa procurorilor.

Procurorii au transmis la acel moment că banii încasaţi ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăţi făcute de statul român şi erau achitaţi succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român, respectiv de la compania C.N. C.F.R.
"În acest context, în prima parte a anului 2005, suspectul Vlădescu Sebastian împreună cu Costea Mircea Ionuţ şi Mititelu Mihaela, a pretins de la reprezentanţii unei companii un comision de 3,5% din valoarea contractelor ce urmau a fi încheiate cu C.N.C.F.R. S.A. privind reabilitarea căii ferate Bucureşti – Constanţa pentru ca, în schimbul acestui comision, să îşi exercite atribuţiile care îi reveneau în calitate de ministru al finanţelor publice, respectiv să aprobe finanţarea suplimentară necesară pentru încheierea contractelor, precum şi pentru a îşi exercita ulterior atribuţiile referitoare la asigurarea fondurilor necesare plăţii facturilor pentru lucrările efectuate", se arată în comunicatul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

În perioada 2008-2009, în baza acestei înţelegeri, Sebastian Vlădescu ar fi primit un milion de euro, reprezentând partea sa din comisionul pretins, în conturile bancare ale unor societăţi comerciale pe care le controla.

1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
dna Sebastian Vlădescu
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
12 oct 17:55
Răspunde | Votează email 0 email
nae olteanu
.. să fie un dosar întocmit de PROCURORI sau de niște niscaiva foncționari di pi la parchetul ghineral al lui freză văcsită, care vai, de vai de expertiza lor .. și taaaaam tammmm, ram tam tam, la un ordin di la noua securitate, nu mai„ieste probe” și pace vouă tuturor, unii cu mălaiul muuult și îndestulător pentru încă 5 generații, cu titlu de miliardari în lei. Ginerele finului cred că mai are ceva și cu vânzarea ueni mari uzine de autoturisme de la Craiova, când era mistru la banii publici .. și „iel” cu dublă îndestulare, de pe la CEC câte ceva... Dar nu-i nimic, banii înapoi cu amenzile și dobânzile corespunzătoare și la lucru , în libertate, fiindcă se pare că se pricep la facerea banilor, poate de data asta și prin muncă.
1
EUR
4.6485
RON
14 Dec
noapte -3 °
zi 2 °
Ultimele joburi adaugate
24 H