Doar 3% din oameni au reuşit sa rezolve acest puzzle. De ce este atât de complicat

The Independent a publicat un puzzle despre care se spune ca poate fi rezolvat doar de 3% dintre cei care incearca. Acesta testeaza nivelul de creativitate in conditii de stres. Vestea buna este ca creativitatea nu este un talent nativ si poate fi imbunatatita prin exercitii.

28 iul. 2016, 13:23

Nivelul de stres afecteaza de cele mai multe ori creativitatea, ceea ce inseamna ca productivitatea noastra are de suferit. Cei de la The Independent au propus un puzzle despre care se spune ca testeaza nivelul de creativitate in momentele de stres. Acesta poate fi rezolvat doar de 3% dintre cei care incearca, ceea ce l-a transformat intr-o provocare.

Problema propusa de acest puzzle este urmatoarea. Imagineaza-ti ca esti medic si unul dintre pacientii tai risca sa moara din cauza unei tumori. Nu-l poti opera, dar ai la dispozitie un pistol cu raze. Nivelul razelor poate fi modificat, iar la capacitate maxima reusesc sa distruga tumoarea. Exista insa o mare problema. Cand razele sunt setate la nivelul maxim sunt distruse si tesuturile sanatoase si pacientul va muri.

Acest puzzle se complica si mai mult. Daca vei incerca sa folosesti razele la o intensitate mica, astfel inca sa nu afecteze tesutul sanatos, acestea nu vor avea forta sa distruga tumoarea. Nivelul maxim de intensitate la care celelalte celule nu ar fi afectate este de 10%. 

Deci, cum veti proceda astfel incat sa distrugeti tumoarea, insa fara sa afectati si celelalte tesuturi? Este intrebarea care i-a pus in dificultate pe cei mai multi care au incercat sa rezolve acest puzzle. 

Solutia este simpla. Montati 10 pistoale in jurul pacientului, setati-l pe fiecare in parte la 10% din intensitate, atat cat poate suporta organismul fara ca celulele sanatoase sa fie afectate. Apoi tintiti zona in care se afla tumoarea. Radiatiile scazute din fiecare pistol nu vor produce astfel daune prin punctul prin care patrund in organism. Insa in momentul in care cele 10 raze se intalnesc in acelasi punct, acestea se combina si ajung la intensitatea la care tumoarea este distrusa.

Cei 97% care nu au reusit sa rezolve acest puzzle nu s-au gandit ca pot folosi 10 pistoale. Aici a intervenit creativitatea. Vestea buna, spun specialistii, este ca creativitatea nu este nativa, ceea ce inseamna ca ea poate fi imbunatatita prin exercitii. Exista trei cai prin care poti sa-ti dezvolti creativitate: 

1. Relaxeaza-te

2. Asuma-ti riscuri

3. Ia-ti timp de gandire