Doctor Mencinicopschi: Cum alegem vasele în care gătim?

A gati sanatos inseamna sa alegem alimente naturale, integrale din care sa ne preparam mancarea, dar si sa folosim vase de cea mai buna calitate pentru prepararea lor. Prin vase de calitate intelegem, in primul rand, vase care nu contin aluminiu – un metal larg raspandit, responsabil pentru aparitia multor afectiuni grave, in special neurologice.

01 mart. 2014, 11:02
Doctor Mencinicopschi: Cum alegem vasele în care gătim?

De ce este folosit aluminiul in cratite, oale, tavi?

Producatorii de vase de gatit aleg sa foloseasca aluminiul deoarece este un bun conductor termic (conduce caldura eficient si uniform), permitand alimentelor sa se prepare uniform. Acesta este si motivul pentru care foarte multa lume apeleaza la folosirea foliei de aluminiu pentru prepararea fripturilor la cuptor, de exemplu. Ceea ce nu se stie prea bine este ca, in special cand folosim alimente acide precum rosiile, fructele, vinul, aluminiul migreaza cu certitudine in hrana.

Efectele aluminiului

In cazul expunerii la caldura, ionii de aluminiu pot ajunge in alimente si, odata ingerati, au un efect toxic, in special asupra creierului. In top se afla afectiunile neurovegetative (Alzheimer, Parkinson), anemie, afectiuni pulmonare. In plus, impiedica absorbtia calciului, crescand astfel riscul de osteoporoza sau alte boli ale oaselor.

Aluminiul este inclus pe lista celor mai nocive 200 de substante toxicerealizata de Departamentul de sanatate al SUA (U.S. Department of Health and Human Services). Pe piata exista vase de gatit din aluminiu acoperite cu teflon sau ceramica. Acestea nu permit aluminiului sa intre in contact cu mancarea decat in cazul unei deteriorari (zgarieturi). Asadar, odata invelisul deteriorat, nu mai folosim vasul.

 

Care sunt cele mai bune vase de gatit?

Vasele din lut

Vasele din lut nu au reactivitate in contact cu alimentele si emit o caldura eficienta pentru gatit. Rezista la temperaturi mari si nu doar la cuptor. Exista vase groase care se preteaza inclusiv la foc deschis. Vasul se incalzeste usor si nu reprezinta nici un pericol pentru alimentele gatite.

Vasele din sticla

Sticla este considerata pana acum cel mai bun material pentru stocarea alimentelor. De asemenea, sticla este extrem de buna pentru gatitul la cuptor. Sticla de yena este un material inert, ceea ce inseamna ca nu va interactiona cu alimentele, nici chiar cu cele acide.

Vasele din ceramica

Ceramica este un material potrivit atat pentru tigai, cat si pentru vase mari destinate prepararii la cuptor. Putem folosi cu incredereatat vasele integrale din ceramica, cat si pe cele captusite cu ceramica in strat gros. Atentie, cand se deterioreaza trebuie sa le aruncam!

Vasele din inox inoxidabil

Inoxul este stabil la temperaturi ridicate si nu elibereaza substante nocive in alimente. Cand cumparam un vas din inox, trebuie sa avem grija sa nu aiba in interior elemente care sustin coada vasului si care, de obicei, sunt confectionate din aluminiu.

Vasele din email

Si in cazul vaselor din email, un material sanatos, trebuie sa fim atenti sa nu fie deteriorate. Chiar si la o mica zgarietura, trebuie aruncate. Emailul este antibacterian, complet inert (daca este intact), indiferent de temperatura la care se gateste, nu retine resturi alimentare sau mirosuri.

Wok-ul

Este imprumutat din bucataria asiatica si permite amestecarea uniforma a carnii, a pestelui, a legumelor. In acelasi timp, reduce la minimum cantitatea de ulei folosita. Alimentele necesita, de asemenea, un timp redus de preparare si astfel isi mentin proprietatile nutritive.

Daca achizitionam wok fabricat pe o baza de aluminiu, teflonul nu trebuie zgariat, astfel incat alimentele sanu intre in contact cu aluminiul incalzit.

Vasele din teflon

In privinta teflonului exista controverse pe piata. Au aparut studii care fac legatura intreteflon si diverse tipuri de cancer.Motivul este atat prezenta acidului perfluorooctanoic, sau PFOA, catsi a cadmiului si plumbului. Agentia de Protectie a Mediului din SUA a introdus deja PFOA pe lista substantelor periculoasesi a cerut companiilor sa inlocuiasca PFOA cu alte materiale. Si aceasta pana in 2015. Asadar, atentie, trebuie sa optam intotdeauna pentru vasele de teflon pe care scrie PFOA free.

Sursa: doctormenci.ro