Doctoratele din România, verificate de un soft anti-plagiat. Ministrul Educaţiei a explicat ce se întâmplă cu diplomele

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a explicat în cadrul unui interviu, că universitatile vor fi cele care vor acorda si, in consecinta, vor putea sa retraga o diploma de doctorat. Fiecare teza va fi analizata obligatoriu printr-un soft anti-plagiat la nivelul universitatii, iar procedural intregul proces de acordare a diplomei va fi supervizat de CNATDCU. In cazul unei suspiciuni care nu va putea fi inlaturata de universitate, analiza de plagiat va fi realizata de experti romani si straini, intr-o comisie alcatuita de CNATDCU.

11 dec. 2015, 09:54
Doctoratele din România, verificate de un soft anti-plagiat. Ministrul Educaţiei a explicat ce se întâmplă cu diplomele

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a declarat ca de acum înainte CNATDCU va avea rolul de a avea grija de calitatea intregului proces de acordare a titlului de doctor.

„Vom vedea ca exista un raport de similitudini. Vom vedea CV-urile membrilor in comisia de doctorat. Deci CNATDCU va primi acest pachet si se va putea uita: ati respectat procedural pasii? Da! (…) Decizia CNATDCU va fi o recomandare ministrului sa anunte universitatea ca poate sa emita diploma. Deci nu ministrul va acorda diploma, ci universitatea va acorda diploma”, a declarat ministrul Educatiei.

Daca CNATDCU constata ca nu s-a indeplinit procedural, ministrul nu va da voie sa se acorde diploma şi va transmite universitatilor sa fie atente şi sa faca corecturile potrivite.

Potrivit hotnews.ro, contestatiile in prima etapa trebuie sa ajunga la universitate. Adica, indiferent ca se duc direct la universitate sau vin la CNATDCU, CNATDCU le va trimite la universitate si va cere un punct de vedere. Daca rezultatul oferit de universitate pare sa fie inconsistent, (…) CNATDCU va trebui sa poata sa apeleze un grup de experti, romani si straini.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj: Mi-e FRICĂ de EXPERIMENTELE neduse până la sfârşit

O institutie care sistematic incearca sa creeze probleme si nu se poarta cum trebuie va avea consecintele de rigoare: probabil ca nu va mai putea sa conduca doctorat sau va avea suspendat programul de doctorat pentru o vreme.

„Voi solicita universitatilor si Academiei Romane ca pana la sfarsitul anului universitar actual sa isi faca un raport de evaluare a lor in legatura cu scolile doctorale. Raportul respectiv sa fie in cazul universitatilor prezentat in Senat si in cazul Academiei Romane in plenul Academiei si ma astept ca in 2017 – este un pic legat de mostenirea pe care o las celui care va veni dupa mine, eu avand un mandat clar si scurt – ideea de a face o evaluare internationala a scolilor doctorale din Romania”, a mai spus Curaj.

Întrebat despre cazurile Ponta, Oprea si Toba, ministrul Educaţiei a precizat că nu discută un caz special, pentru ca nu crează un cadru normativ si institutional pentru situatii speciale, ci crează un cadru normativ si institutional in care sistematic si sistemic sa se abordeze toate cazurile posibile. De asemenea, Curaj a spus că universităţile sunt cele care poartă întreaga responsabilitate.