Document exploziv. Inspectorii ANAF sunt obligaţi să colecteze anual 2,5 milioane euro

Inspectorii ANAF sunt obligaţi să colecteze o sumă de 2,5 milioane de euro pe an, iar vestea vine ca un şoc pentru inspectorii Fiscului care s-au plâns că infrastructura sistemului este dezastruoasă.

03 mai 2017, 10:29
Document exploziv. Inspectorii ANAF sunt obligaţi să colecteze anual 2,5 milioane euro

La finalul lunii februarie 2017, la Sibiu, a avut loc o ședință la care conducerea ANAf a convocat toți șefii din cadrul Direcțiilor Județene Fiscale. La ședința respectivă s-a discutat în principal despre indicatorii de performanță pe care toți inspectorii fiscali din cadrul ANAF trebuie să îi îndeplinească în anul 2017. La câteva zile după ședință, la începutul lunii martie, toate Inspecțiile Fiscale au primit o circulară internă prin care li se aduce la cunoștință inspectorilor fiscali indicatorii de performanță, documentul exploziv intrând în posesia publicaţiei 7est.ro.

Citeşte şi ANAF a început să aplice Legea Prevenţiei înainte de intrarea în vigoare, preferând să acorde avertismente în loc de amenzi

Potrivit 7est.ro, sub titulatura de „indicatori de performanță” se ascunde un fapt illegal: ANAF stabilește în sarcina inspectorilor fiscali un target pentru aducerea de venituri suplimentare la buget, respectiv 6.000.000 lei anual pe cap de inspector fiscal! Adică fiecare echipă de control trebuie să „ardă” firmele pe care le controlează într-un an cu cel puțin 2,5 milioane de euro. Iar acești bani se referă strict la „sume atrase suplimentar ca obligații principale”, respectiv impozite, taxe și contribuții sociale. Ceea ce înseamnă că echipele de control vor începe să vâneze firmele pentru a le stabili sume suplimentare în dreptul TVA și a impozitului pe profit, sume care vor genera la rândul lor și obligații fiscal accesorii reprezentând dobânzi, penalități și amenzi, astfel că targetul de 2,5 milioane euro din obligații principale se transformă de fapt în aproximativ 5 milioane de euro total obligații fiscale.

Targetul de adunat bani la bugetul de stat a fost extins și la nivelul persoanelor fizice. Cei care obțin venituri ca persoane fizice și vor fi controlați în acest an de ANAF vor trebui să ”decarteze” suplimentar către stat în medie cu 300 milioane lei vechi. Asta își propune ANAF, care cere fiecărui inspector fiscal să adune suplimentar 600.000 lei de la persoanele fizice verificate, numărul de controale planificate fiind de 20 pentru fiecare inspector.