Dodon se laudă cu harta Moldovei Istorice pe care i-a dat-o Putin: Jumătate din teritoriul României este al Moldovei VIDEO

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a arătat presei harta Moldovei istorice pe care i-a dăruit-o omologul său rus Vladimir Putin, spunând că jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc, relatează Deschide.md.

17 ian. 2017, 18:38

Harta a fost întocmită în secolul al-XVIII-lea de către cartograful italian Bartolomeo Borghi după războiul ruso-turc din 1806-1812.

Dodon şi-a exprimat regretul că, în 1812, Imperiul Rus nu a anexat întregul teritoriu al Moldovei, ci s-a oprit pe Prut. „Dacă Imperiul rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită”, a spus el.

 De asemenea, liderul de la Kremlin i-a mai dăruit omologului său de la Chişinău Dodon o tablă de şah din bronz, aur şi mahon, decorată cu marmură, potrivit news.ro

Preşedintele moldovean i-a oferit lui Putin o statuetă cu ţarul Petru I şi domnitorul Dimitrie Cantemir ca semn al prieteniei îndelungate între poporul moldovean şi cel rus.

Preşedintele moldovean, Igor Dodon, a dat asigurări în cursul vizitei sale în Rusia că nu vrea să pună “un gard de fier pe râul Prut” şi a subliniat că programele umanitare pe care Republica Moldova le are cu România sunt benefice şi nu ar trebui să fie oprite.

Citeşte şi Putin l-a făcut pe Dodon să se răzgândească. Preşedintele de la Chişinău ar vrea să abandoneze acordul cu UE

 „Noi nu avem nicio problemă cu România, excepţie fiind una singură: încercarea de a face unirea cu Republica Moldova. În rest nu avem nicio întrebare.  De ce în România funcţionează o lege care interzice organizaţiile separatiste, iar la noi unionismul este promovat la nivel politic?”, a declarat Dodon în conferinţa de presă de la Moscova.

Igor Dodon a început luni o vizită de trei zile la Moscova, prima sa deplasare oficială în străinătate de la învestirea în funcţie. El a spus că ar vrea să anuleze Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu UE dacă Partidul Socialiştilor va câştiga alegerile parlamentare din 2018.

De asemenea, el a mai spus că intenţionează să semneze un memorandum de colaborare cu Uniunea Eurasitică care nu va fi în contradicţie cu alte acorduri semnate de Republica Moldova şi l-a rugat pe Putin să primească Republica Moldova în calitate de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice.