Doi ciobani au ajuns la spital după ce au fost atacați de un urs

Doi ciobani au ajuns cu multiple leziuni mușcate, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Miercurea Ciuc, după ce au fost atacați de un urs în timp ce se aflau cu oile la păscut.

08 iul. 2017, 09:36
Doi ciobani au ajuns la spital după ce au fost atacați de un urs

Directorul Asociației de Vânătoare din zonă, Janos Zsolt, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, că cei doi ciobani se aflau cu oile la păscut pe o pășune, aflată la aproximativ opt kilometri de localitatea Mădăraș. La un moment dat, un urs a atacat turma și când ciobanii au încercat să alunge animalul, acesta i-a atacat și le-a provocat multiple răni mușcate.

Janos Zsolt a precizat că cei doi au reușit să scape după ce în ajutorul lor au venit câinii ciobănești, care au alungat ursul.

Ciobanii au fost transportați cu două ambulanțe la UPU a Spitalului Județean din Miercurea Ciuc.

Medicul de gardă Adrian Dobrică, specialist în chirurgie toracică, a declarat pentru AGERPRES că „unul dintre pacienți a fost mușcat de scalp, de coapsa dreapta, de șoldul drept, de antebraț și de organe genitale”, iar celălalt „are o rană mușcată la mâna dreaptă”.

Potrivit acestuia, starea celor doi este stabilă.

Bărbatul care a suferit răni mai multe va rămâne internat la Secția de chirurgie, iar celălalt este supus unor analize radiologice, întrucât este posibil să aibă și fracturi la braț, urmând să fie internat la Secția de ortopedie.

Șeful Asociației de Vânătoare a precizat că în zonă a mai avut loc un atac în urmă cu două săptămâni, când un cioban a ajuns la spital și nu este exclus să fie vorba despre același urs.

Cei doi ciobani au ridicat la șapte numărul persoanelor rănite în urma unor atacuri de urs produse în Harghita de la începutul anului.

Aproximativ 500 de persoane din Harghita, Covasna, Mureș și Brașov, primari, fermieri și reprezentanți ai composesoratelor, au protestat miercuri în fața Ministerului Mediului și au cerut derogare pentru împușcarea urșilor periculoși, respectiv a celor care fac pagube materiale și pun în pericol viețile oamenilor. După discuția cu reprezentanții protestatarilor, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunțat că va emite un ordin privind cota de intervenție pe carnivorele mari.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a declarat pentru AGERPRES că în județ este nevoie de intervenția urgentă și imediată în cazul a aproximativ 50 de urși care creează probleme, atacă oameni sau animale și provoacă stricăciuni în gospodării sau culturi agricole, iar în viitor trebuie găsite soluții pe termen lung printr-o colaborare interinstituțională.

Citeşte şi Cetatea Poenari va fi redeschisă, după ce urşii din zona Arefu au fost relocaţi