Doi elevi din Constanţa au fost medaliaţi la Olimpiada internaţională Plurisciplinară Tuymaada din Rusia

Doi elevi de la două licee din municipiul Constanţa au obţinut medalii de argint la Olimpiada Internaţională Plurisciplinară Tuymaada, o competiţie ce a avut loc în Rusia la disciplinele matematică, informatică, fizică şi chimie, unul fiind premiat la matematică, iar al de-al doilea la fizică.

RomaniaTV.net
25 iul. 2017, 10:48
Doi elevi din Constanţa au fost medaliaţi la Olimpiada internaţională Plurisciplinară Tuymaada din Rusia

Mihai Răzvan Ursu este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” şi a obţinut medalia de argint la olimpiada internaţională pluridisciplinară din Rusia.

„O performanţă extraordinară, asemeni celorlalte cu care liceul se mândreşte”, a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, profesorul Ion Băraru, cel care l-a pregătit pe Mihai Răzvan Ursu pentru a obţine această performanţă.

„La fizică a avut o probă experimentală. Cu un bec, foarte sofisticat, cu emisia de fotoni. Au participat 24 de echipe din mai multe ţări, cele mai importante din Singapore, Indonezia, Rusia, Kazahstan si România. (…) Consider că rezultatul lui Răzvan, medalia de argint şi premiul pentru cea mai bună lucrare experimentală – în special acesta cred că face mai mult decât numai medalia, este o încununare a participării lui la fizică. El nu ştiu dacă a coborât vreodată sub rangul al 10 din România la vârsta lui la fizică. A fost în primii 10 şi acest lucru este meritoriu”, a mai spus profesorul Băraru.

La rândul lui, Răzvan-Mihai Ursu a apreciat că participarea la olimpiada din Rusia a fost o experienţă foarte interesantă, un concurs greu şi solicitant, „mai ales datorită faptului că problemele erau în special de idee”.

„Accentuau creativitatea pe partea de rezolvare de probleme şi modul în care noi ştim să aplicăm concepte pe care le învăţăm la clasă, într-o metodă puţin diferită de cea obişnuită din cadrul problemelor de fizică”.

Elevul a povestit că fizica este o pasiune pe care a descoperit-o încă din clasa a cincea, când a realizat primul proiect NASA sub îndrumarea profesorului Ion Băraru, pasiune pe care a dezvoltat-o de-a lungul anilor, găsind lucruri din ce în ce mai interesante în domeniu.

„Pe partea de ştiinţe se îmbină un pic cu matematica şi cu informatica, fizica, dar am şi alte pasiuni înotul, ascult muzică, dar niciuna nu se compară cu fizica”, a spus Răzvan, precizând că la finalul clasei a XII-a ar vrea să studieze inginerie, „dar momentan nu am ales ţara. Ingineri aerospaţială, pe domeniul aerospaţial, sau mecanic, în zona aceasta”.

Tot o medalie de argint pentru România, dar la matematică – categoria juniori, la Olimpiada Internaţională Plurisciplinară Tuymaad a obţinut şi Edis Memiş, elev al Liceului Teoretic Internaţional de Informatică din Constanţa.

Elev în clasa a IX-a, Edis Memiş, pregătit de prof. Cristina Văcărescu, este premiant naţional absolut şi medaliat cu aur la Olimpiada Naţională de matematică. Edis atribuie succesul lui pregătirilor asidue pentru olimpiadele naţionale, considerând că nivelul de dificultate al problemelor ar putea să fie comparat cu cele întâlnite la competiţiile naţionale din ţara noastră.

Olimpiada Internaţională Tuymaada a avut loc în perioada 14 – 22 iulie, în Yakutsk – Federaţia Rusă, fiind organizată de Ministerul Educaţiei şi Ştiinţelor din Republica Saka. Obiectivele principale ale acesteia sunt de a promova dezvoltarea potenţialului intelectual al elevilor excepţionali, pentru a-i încuraja să studieze ştiinţele fundamentale şi să adopte cooperarea şi comunicarea internaţională.

Citeşte şi Iohannis îi felicită pe elevii şi profesorii din delegaţia României la Olimpiada Internaţională de Fizică