Doi europarlamentari români vor lansa Delegaţia Transilvaniei la Bruxelles

Pe 25 aprilie, la Bruxelles, eurodeputații PSD Victor Negrescu și Emilian Pavel lansează Delegația Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului, un proiect care va îmbunătăți reprezentarea zonei de Vest a României la nivelul Uniunii Europene și care va promova potențialul economic, turistic și cultural al acestei regiuni.

21 apr. 2015, 11:02
Doi europarlamentari români vor lansa Delegaţia Transilvaniei la Bruxelles

Delegația va urma modelul landurilor din Germania, al regiunilor din Spania sau al provinciilor din Polonia care au o deja o astfel de formă de reprezentare la nivelul instituțiilor europene.

„Zona de Vest a României are un potențial cultural, turistic și economic care trebuie fructificat. O reprezentare directă pe lângă Uniunea Europeană va permite acestor regiuni să fie mai bine cunoscute de către instituțiile europene și va crea premisele pentru o mai bună promovare, dar și fructificare a oportunităților oferite de apartenența la Uniunea Europeană. Un exemplu de astfel de oportunități sunt fondurile europene, o parte dintre acestea fiind accesibile direct de la Bruxelles. De altfel, în acest sens am lansat deja portalul GranturiEuropene.ro, care îi ghidează pe cei interesați către obținerea acestor finanțări”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu, potrivit unui comunicat de presă.

„Rolul regiunilor la nivelul UE este unul din ce în ce mai important, iar noi credem că regiunea noastră trebuie să fie bine reprezentată la Bruxelles. Regiunile trebuie să mențină un contact permanent cu instituțiile europene, trebuie sa fie în mod esențial proactive, să se promoveze, să atragă investiții și să creeze bunăstare”, a subliniat Emilian Pavel, la rândul său inițiator al proiectului.

Lansarea va avea loc în cadrul festivalului organizat de comunitatea românească din Belgia, aflat la a 10-a ediție, intitulat „Festivalul Primăvara Românească la Bruxelles” și având tematica „Din Transilvania, Crișana, Banat și Maramureș în inima Europei”. La festival vor lua parte artiști, artizani, jurnaliști, oficialități din toată zona și oameni de cultură.

Potrivit Comitetului Regiunilor – organismul consultativ care reprezintă autorităţile locale şi regionale din Uniunea Europeană – există deja aproximativ 400 de birouri regionale în Bruxelles. Dintre statele care nu au caracter federal, astfel de reprezentări există inclusiv în Franța, Polonia, Danemarca și Cehia.