Doi foşti miniştri slovaci au fost condamnaţi la închisoare pentru fraudarea unei licitaţii

Doi foști miniștri slovaci au fost condamnați miercuri de un tribunal din Bratislava la 12 ani și, respectiv, 9 ani de închisoare pentru fraudarea unei licitații publice care a implicat fonduri ale Uniunii Europene, transmit Reuters și AFP.

RomaniaTV.net
18 oct. 2017, 17:06
Doi foşti miniştri slovaci au fost condamnaţi la închisoare pentru fraudarea unei licitaţii

Marian Janusek, fost ministru al construcțiilor, și succesorul său Igor Stefanov, amândoi membri ai Partidului Național Slovac (SNS, dreapta naționalistă), sunt politicienii slovaci cu funcțiile cele mai înalte care au fost primit condamnări la închisoare.

Pe lângă aceste pedepse, ei mai trebuie să achite amenzi de câte 30.000 de euro.

Instanța a stabilit că Janusek și Stefanov, care au făcut parte din primul cabinet al premierului Robert Fico, între 2006-2010, au fraudat o licitație de 120 milioane de euro în beneficiul unor firme apropiate partidului lor politic.

În 2007, ministrul Janusek și Stefanov, pe atunci înalt funcționar, au lansat o licitație pentru prestarea de servicii juridice și de relații publice, anunțul fiind publicat exclusiv pe un panou de afișaj din minister. Contractul a fost câștigat de singurul ofertant, un consorțiu de firme având legături cu liderul de atunci al SNS, Jan Slota.

În verdictul său, instanța a constatat că inculpații ‘au încălcat regulile de transparență’ care garantează accesul mai multor candidați la ofertele publice.

Sentințele pot fi contestate în apel. ‘În toată această afacere, scopul este să fie condamnat un ministru la închisoare’, a declarat Janusek în fața presei după proces, anunțând că va contesta verdictul tribunalului.

După cum notează Reuters, guvernul actual condus de Fico, în care SNS este partener de coaliție, s-a confruntat cu manifestații anticorupție similare celor desfășurate în Polonia, Ungaria și România. Mulți slovaci consideră că, în pofida unei creșteri a nivelului de trai după aderarea țării la UE, în 2004, Slovacia are deficiențe în ce privește statul de drept, mai ales în combaterea corupției.