Doi pensionari din Harghita s-au sinucis din cauza pensiilor

Un bărbat de 54 de ani şi soţia lui de 53 de ani, din Bălan, judeţul Harghita, au fost găsiţi spânzuraţi în magazia casei lor, informează România TV. Potrivit primelor informaţii, cei doi au încasat mai multe sume necuvenite, în total peste 41.000 de lei, sub titlul de pensii.

01 iul. 2014, 10:24
Doi pensionari din Harghita s-au sinucis din cauza pensiilor

Poliţiştii au găsit lângă cele două cadavre un bilet de adio, în care cei doi şi-au motivat gestul şi şi-au cerut iertare copiilor.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a declarat că poliţia a fost sesizată în cursul serii cu privire la faptul că un bărbat de 54 de ani şi soţia sa, de 53 de ani, au fost găsiţi decedaţi într-o anexă gospodărească a locuinţei lor din oraşul Bălan. Din primele cercetări şi audieri, „se pare că aceştia şi-au pus capăt zilelor în urma înştiinţării pe care au primit-o de la Casa de Pensii, referitor la sume încasate necuvenit cu titlul de pensie, de aproximativ 41.000 lei”, informează Agerpres.

Bărbatul respectiv lucrase la mina Bălan, dar anii de vechime nu erau suficienţi pentru a ieşi la pensie, motiv pentru care a făcut rost de o adeverinţă falsă, care atesta că ar fi lucrat la o firmă de prospecţiuni geologice, adeverinţă în baza căreia a ieşit la pensie, în anul 2007, la vârsta de 47 ani.

În legătură cu acest caz, şefa Casei Judeţene de Pensii Harghita, Ban Katalin, a declarat că un fost angajat al unei firme de prospecţiuni geologice din judeţ a emis o adeverinţă falsă, „care certifica stagiul de cotizare în condiţii speciale de lucru”, pentru care bărbatul respectiv beneficia de un spor de vechime şi de reducerea vârstei de pensionare, dar el nu lucrase nici măcar o zi la firma în cauză.

În urma unei sesizări primite de Casa de Pensii au fost declanşate verificări în cazul mai multor adeverinţe asupra cărora plana suspiciunea de fals şi astfel s-a ajuns la concluzia că bărbatul din Bălan nu a lucrat la firma respectivă. Drept urmare, i-a fost revocată pensia şi în 26 iunie i s-a trimis o înştiinţare prin care era anunţat că trebuie să înapoieze suma de 41.000 lei.

Ban Katalin a subliniat că „situaţia este una tragică şi îmi pare rău de viaţa celor doi, dar nu pot să fac abstracţie de faptul că acest om, cu bună ştiinţă a utilizat un document fals (…) şi cred că era conştient că adevărul va ieşi la un moment dat la iveală”.

Şefa Casei de Pensii a mai spus că instituţia pe care o conduce, în limita competenţelor pe care le are, verifică aceste adeverinţe ca, din punctul de vedere al formei şi conţinutului, să corespundă cerinţelor legale, „dar nu avem toate pârghiile la îndemână, pentru a identifica acele documente care nu corespund realităţii”. Ban Katalin a mai spus că se putea face un angajament de plată, pentru restituirea lunară a unei anumite sume şi că nimeni nu i-a cerut să înapoieze toţi banii o dată.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita a confirmat că în lucru există un dosar penal, „referitor la un fost angajat al unei firme, care suferea de o boală incurabilă din cauza căreia a şi murit şi care a eliberat adeverinţe false mai multor persoane, peste 40, în baza cărora acestea au beneficiat de anumite sume necuvenite cu titlul de pensie”. Gheorghe Filip a dorit să transmită mesajul că gestul celor doi soţi din Bălan nu reprezintă o soluţie şi a făcut apel la responsabilitate, maturitate şi conştientizarea faptului că viaţa este mai importantă decât orice sumă de bani.