Doi profesori de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, trimişi în judecată pentru luare şi dare de mită

Doi profesori de la Academia Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanţa, cercetaţi sub control judiciar pentru luare şi dare de mită, după ce ar fi primit bani de la mai mulţi studenţi pentru a le acorda note de promovare la examenele restante, au fost trimişi în judecată de DNA.

23 mart. 2017, 13:19
Doi profesori de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, trimişi în judecată pentru luare şi dare de mită

Procurorii militari de la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Iulian Antonescu, profesor la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, pentru luare de mită (nouă fapte) şi trafic de influenţă, şi a Cameliei Ciobanu, cadru didactic tot la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, pentru patru infracţiuni de luare de mită.

De asemenea, au fost trimişi în judecată, în libertate, Daniel Gheorghiţă Alexa, pentru dare de mită, complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită, şi Andrei Tudor Cantoriu, pentru dare de mită.

În perioada august – septembrie 2016, inculpaţii Iulian Antonescu şi Camelia Ciobanu, în calitate de cadre didactice ale Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, au primit de la mai mulţi studenţi (printre care şi inculpaţii Daniel Gheorghiţă Alexa şi Andrei Tudor Cantoriu), direct sau prin intermediari, sume de bani cuprinse între 200 lei şi 200 euro sau alte foloase necuvenite, în total 1.546 lei şi 600 euro – Iulian Antonescu, respectiv 200 lei, 300 euro şi 50 de dolari – Camelia Ciobanu.

„Foloasele respective au fost primite pentru a le acorda studenţilor respectivi note de promovare la examenele restante ce urmau a fi susţinute în perioada respectivă. În acelaşi context, inculpatul Antonescu Iulian a pretins şi primit de la un alt student (martor în cauză) suma de 600 de lei pentru a interveni pe lângă un coleg – cadru didactic la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, astfel încât studentul să primească o notă de promovare la un examen restant”, arată DNA.

Anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu Acsinciuc Radu Emanuel, Stanciu Lucian Stoica, pentru dare de mită; Irimia Vasile, Ion Ana şi Ghirase Alexandru Georgian, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită.

„În prezenţa apărătorilor aleşi, cei cinci inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora”, precizează anchetatorii.

Astfel, Acsinciuc Radu Emanuel a primit un an şi şase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei; Stanciu Lucian Stoica – un an şi opt luni închisoare cu suspendare; Irimia Vasile, Ion Ana şi Ghirase Alexandru Georgian – trei ani de închisoare cu suspendare.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpaţii vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

În cauză s-a mai dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani ce aparţin lui Iulian Antonescu şi Camelia Ciobanu, respectivele sume fiind consemnate la unităţi bancare pe numele acestora.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Procurori militari ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut, în noiembrie anul trecut, mai multe percheziţii la şapte adrese din Constanţa, între care şi sediul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, într-un dosar penal care vizează suspiciuni privind infracţiuni de corupţie comise în cursul anului 2016.

Citeşte şi Tribunalul Constanţa a amânat judecarea contestaţiei DNA la decizia de liberare condiţionată a lui Mircea Băsescu UPDATE