Doi reporteri britanici şi un interpret, acuzaţi în Turcia că au conlucrat cu TERORIŞTII

Un tribunal din Turcia a acuzat, luni, oficial, doi reporteri britanici şi un translator că au "lucrat în folosul unei organizaţii teroriste", informează bbc.com.

31 aug. 2015, 19:55
Doi reporteri britanici şi un interpret, acuzaţi în Turcia că au conlucrat cu TERORIŞTII

Jurnaliştii Jake Hanrahan şi Philip Pendlebury, de la Vice News, au fost plasaţi în detenţie pentru că filmaseră, joia trecută, în sud-estul regiunii Diyarbakir, unde aveau loc lupte între poliţie şi militanţii kurzi.

Avocatul condamnaţilor a declarat pentru postul BBC că poliţia turcă i-a interogat în legătură cu eventuale legături cu gruparea teroristă Stat Islamic şi cu militanţii kurzi, precizează aceeaşi sursă. Acuzaţii au negat acuzaţiile ce li s-au adus, iar publicaţia pentru care lucrau a numit aceste acuzaţii ca fiind „nefondate şi alarmant de false”.

Apărătorul inculpaţilor a mai spus că cei doi reporteri şi interpretul lor au fost reţinuţi în hotelul lor şi acuzaţi, iniţial, că ar fi filmat o bază militară fără să aibă permisie pentru filmări. Aparatele lor de filmat şi computerele personale au fost confiscate şi atent studiate de autorităţile turce. Ziariştii au mai fost întrebaţi dacă au colaborat cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau cu gruparea jihadistă Stat Islamic.

Corespondentul BBC Istanbul, Selin Girit, a declarat că grupul condamnat are la dispoziţie o săptămână pentru a face apel la sentinţa dată de tribunal, însă avocatul lor „nu este optimist” în ceea ce priveşte următorul verdict. Girit a mai spus că Turcia are reputaţie în ceea ce priveşte arestarea jurnaliştilor, dar arestarea unor jurnalişti turci este un lucru neobişnuit în cazul jurnaliştilor. De obicei, jurnalilştii indezirabili sunt eliberaţi rapid dacă au ajuns la închisoare în Turcia şi sunt expulzaţi şi trimişi înapoi, în ţările lor de origine.