Doi ruşi, inculpaţi în cazul otrăvirii lui Serghei Skripal. Procurorii britanici spun că au suficiente dovezi

Autorităţile britanice anunţă că ruşii Alexander Petrov şi Ruslan Boşirov sunt cei care i-au otrăvit pe fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica acestuia, Iulia, la începutul acestui an, la Salisbury.

RomaniaTV.net
05 sept. 2018, 10:19
Doi ruşi, inculpaţi în cazul otrăvirii lui Serghei Skripal. Procurorii britanici spun că au suficiente dovezi

Poliţia Metropolitană a comunicat că Petrov şi Boşirov au sosit la aeroportul Gatwick, de la Moscova, pe data de 2 martie 2018. Ei s-au cazat City Stay Hotel, în Bow Road, din estul Londrei, înainte de a călători la Salisbury, 4 martie,unde au pus novocioc, pe uşa de la intrare în casa familiei Skripal.

Poliţia a emis deja mandate de arestare pe numele celor doi, însă şeful antiterorismului britanic, Neil Basu, a avertizat că aceste nume s-ar putea să fie false. ”Nu vom solicita Rusiei extrădarea acestor bărbaţi întrucât Constituţia rusă nu permite extrădarea cetăţenilor acestei ţări”, a declarat şefa Serviciului juridic al Parchetului regal britanic, Sue Hemming.

Cazul Skripal a provocat o gravă criză diplomatică între Londra şi Moscova şi a determinat un val de expulzări reciproce de diplomaţi, în care au fost implicate şi ţări aliate cu Marea Britanie.

Otrăvirea fostului agent dublu le-a amintit britanicilor de asasinarea oponentului şi fostului agent al serviciilor secrete ruse Aleksandr Litvinenko, în 2006, la Londra, prin expunere la poloniu, contaminare atribuită tot Moscovei de un judecător britanic după o minuţioasă anchetă şi care a declanşat de asemenea o criză diplomatică.

Autorităţile britanice au lansat atunci o procedură de extrădare împotriva foştilor agenţi speciali Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, acuzaţi de asasinarea lui Litvinenko, dar Moscova a refuzat să-i dea curs.

Serghei şi Iulia Skripal au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă dintr-un parc al oraşului Salisbury, în seara zilei de 4 martie.