Doi turişti rămaşi în Munţii Făgăraş, recuperaţi de salvamontişti. Un tânăr, găsit în stop cardio-respirator, a murit UPDATE

Doi turişti au rămas blocaţi în zona de creastă a Munţilor Făgăraş. Aceştia au fost găsiţi de salvamontişti, un tânăr fiind în stop cardio-respirator. Echipajele de salvatori au început manevrele de resuscitare la o cabană, ulterior tânărul fiind dus la Unitatea de Primiri Urgenţe din Sibiu, unde a decedat.

RomaniaTV.net
25 sept. 2018, 07:05
Doi turişti rămaşi în Munţii Făgăraş, recuperaţi de salvamontişti. Un tânăr, găsit în stop cardio-respirator, a murit UPDATE

UPDATE Tânărul de 22 de ani a decedat marţi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, după ce în cursul nopţii a fost coborât de salvamontişti de la peste 2.000 de metri altitudine, de pe creasta Munţilor Făgăraş, cu hipotermie, într-o stare critică, potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii medicale, Decebal Todăriţă.

„A fost declarat decesul pacientului. Cauza decesului este stop cardiorespirator neresuscitabil. Pacientul are 22 de ani. A fost adus în jurul orei 2,15. A fost adus inconştient, cu hipotermie severă şi stop cardiorespirator”, a explicat Decebal Todăriţă, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, fata care l-a însoţit pe băiat pe munte este încă internată în spitalul sibian, cu „hipotermie şi degerături”.

Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat că cei doi tineri au îndurat „condiţii meteo extrem de dure” şi pentru aducerea lor din Munţii Făgăraş a fost nevoie de salvamontişti din Argeş şi Sibiu, dar şi de jandarmi montani din zona Lacului Bâlea.

Potrivit primelor informații tânărul era îmbrăcat cu pantaloni lungi și o bluză cu mâneci lungi.

Ştirea iniţială:

Potrivit şefului Salvamont Sibiu, Adrian David, cei doi turişti au fost găsiţi în noaptea de luni spre marţi, fiind vorba de o tânără şi un tânăr, în vârstă de 22-23 ani.

Tânărul era în stop cardio-respirator şi s-au făcut manevre de resuscitare la o cabană, pacientul fiind preluat ulterior de un echipaj SMURD şi dus la Unitatea de Primiri Urgenţe din Sibiu, unde s-au continuat manevrele de resuscitare. În sprijin a venit şi o ambulanţă de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, cu un aparat automat de compresiuni toracice.

Patrula Salvamont din Bâlea a intervenit, luni seară, pentru salvarea a doi turişti aflaţi în zona de creastă, în apropiere de lacul Bâlea.

„Au fost alertaţi şi colegii de la Salvamont Argeş şi jandarmii montani. Condiţiile meteo sunt extrem de dure. Pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă este alertat şi un echipaj medical”, declara Adrian David.

Doi turişti germani, recuperaţi de salvamontişti din Munţii Făgăraş, la minus 6 grade şi 30 de centimetri de zăpadă

Salvamontiştii au reuşit marţi, după câteva ore, să-i recupereze pe doi turişti germani, care suferă de hipotermie, după ce şi-au petrecut noaptea în Munţii Făgăraş, la refugiul Călţun, însă nu sunt echipaţi corespunzător pentru vremea de afară, a anunţat Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David.

„Echipa Salvamont a ajuns la cei doi turişti de la refugiul Călţun. Aceştia prezintă o hipotermie uşoară şi nu au echipament adecvat condiţiilor meteo. Stratul de zăpadă măsoară circa 30 de centimetri, este ceaţă şi viscol puternic. Vor fi însoţiţi până la complexul Piscul Negru pe Transfăgărăşan, in judeţul Argeş”, a explicat Şeful Salvamont Sibiu.

Potrivit sursei citate, marţi după-amiază se înregistrează minus 6 grade Celsius în zona unde se află turiştii şi salvamontiştii.

Cei doi turişti au sunat la 112 şi au cerut ajutorul salvamontiştilor în cursul dimineţii. Turiştii le-au spus salvatorilor montani că au nevoie de sprijin, după ce i-a prins vremea rea luni în zona Vârfului Negoiu şi că nu sunt îmbrăcaţi şi echipaţi pentru vremea aspră din munte.