Doliu în lumea culturii. S-a stins unul dintre cei mai mari dirijori. Mesaj emoţionant al Angelei Gheorghiu

Faimosul dirijor Georges Pretre, preferatul Mariei Callas, a murit la vârsta de 92 de ani. Cariera sa de peste 70 de ani a fost asociată cu celebra Filarmonică din Viena, unde a fost, de altfel, singurul francez care a dirijat Concertul de Anul Nou. Soprana Angela Gheorghiu a transmis şi ea un mesaj emoţionant pe pagina de Facebook. "Adio, Maestre Georges Prêtre, un artist strălucit şi un dirijor glorios", a scris artista pe reţeaua de socializare.

RomaniaTV.net
05 ian. 2017, 09:27

Georges Pretre, dirijorul preferat al Mariei Callas, a murit miercuri la vârsta de 92 de ani, după peste 70 de ani de carieră asociată cu celebra Filarmonică din Viena.

Anunțul a fost făcut de Societatea Filarmonică din Viena, unde acest decan de vârstă al dirijorilor aflați încă în activitate era membru de onoare.

Pretre a murit la Navčs, în sud-vestul Franței, unde deținea castelul din Vaudricourt, a declarat pentru AFP Brigitte Baux, o responsabilă din cadrul primăriei din Navčs.


Foto: Facebook

Născut în nordul Franței la 14 august 1924 și intrat la 15 ani la Conservatorul din Paris, dirijorul a petrecut cea mai mare parte a carierei sale în afara Franței, în special la Viena, unde a fost „prim dirijor invitat” între 1986 și 1991 la conducerea Orchestrei Simfonice din Viena, a doua orchestră din capitala Austriei după celebra Orchestră a Filarmonicii din Viena.

Pretre, care mărturisea în mod constant că „este vienez”, a dirijat de două ori Filarmonica din Viena la Concertul de Anul Nou, în 2008 și în 2010.

De-a lungul carierei sale, francezul a dirijat la Opera din Paris, la Metropolitan Opera din New York, la Scala din Milano sau Orchestra Filarmonicii Regale din Londra.