Doliu în lumea filmului: A murit în prima zi a noului an din cauza unor pobleme cardiace

Bill Marshall, fondator al Festivalului de la Toronto, a murit duminică, la vârtsa de 77 de ani.

02 ian. 2017, 11:49
Doliu în lumea filmului: A murit în prima zi a noului an din cauza unor pobleme cardiace

Potrivit Hollywood Reporter, Bill Marshall a murit din cauza unor probleme cardiace. Bill Marshall a lansat Festivalul de la Toronto în 1976, alături de doi prieteni, Henk van der Kolk și Dusty Cohl. 35.000 de iubitori de filme au fost prezenți la festivalul unde au rulat 127 de pelicule, din 30 de țări.

„Fără tenacitatea și dedicația lui, Festivalul de la Toronto nu ar fi fost printre cele mai influente festivaluri astăzi. Am fost norocoși să-l avem pe Bill ca unul din cei mai mari campioni, timp de 41 de ani”, a spus Piers Handling, CEO al Festivalului de la Toronto, potrivit People.

Potrivit familiei sale, cineastul a murit în urma unui stop cardiac în timp ce se afla într-un spital din Toronto. Bill Marshall a fost de asemenea producător de film, realizând Outrageous! și alte 12 producții de lung metraj, precum și multe filme documentare. A fost de asemenea producătorul a numeroase spectacole difuzate live. 

”Suntem profund întristați de trecerea în neființă a prietenului nostru și președinte emerit al TIFF, Bill Marshall”, se arată într-un comunicat al Festivalului internațional de film de la Toronto. 

Fondator în 1976 al Festivalului internațional de film de la Toronto alături Henk Van der Kolk și Dusty Cohl, Bill Marshall a fost directorul TIFF în primii trei ani de existență și totodată a jucat un rol important de pionier în cinematografia canadiană, se mai arată în comunicatul amintit.

A fost de asemenea consultant politic pentru campaniile a trei primari diferiți ai Toronto și consilier al unor politicieni canadieni.

Pe lângă înființarea TIFF, a contribuit la constituirea Academiei canadiene de cinematografie și televiziune, a Biroului de televiziune și film din Toronto și a fost președinte al asociației canadiene de producătorilor de film.