Doliu în lumea filmului, s-a stins din viaţă cineastul care a lucrat 12 ani la un film. Ultima sa producţie abia s-a lansat

Cineastul şi scriitorul francez Claude Lanzmann, cunoscut pentru documentarul de peste nouă ore „Shoah” (1985), pe durata căruia sunt dezvăluite ororile Holocaustului, a murit joi la vârsta de 92 de ani.

RomaniaTV.net
05 iul. 2018, 15:21
Doliu în lumea filmului, s-a stins din viaţă cineastul care a lucrat 12 ani la un film. Ultima sa producţie abia s-a lansat

Lanzmann a murit în casa lui, după ce, timp de mai multe zile, s-a simţit „foarte slăbit”, a transmis reprezentantul lui de la editura Gallimard pentru AFP.

Primul său documentar a fost „Pourquoi Israel” (1972), iar propria viaţă i-a fost de cele mai multe ori sursă de inspiraţie.

Anul trecut, la Cannes, şi-a prezentat filmul „Napalm”, despre o scurtă dar intensă relaţie pe care a avut-o cu o asistentă medicală nord-coreeană în 1958.

Ultimul lui film, „Les quatre soeurs”, format din patru episoade, a fost lansat săptămâna aceasta în cinematografele franceze.

„Shoah”, cuvânt care înseamnă „calamitate” în limba ebraică, a fost cel care i-a adus recunoaşterea internaţională. Documentarul cuprinde interviuri cu supravieţuitori ai lagărelor naziste din polonia, şi imagini cu locurile unde s-au întâmplat atrocităţile.

Lanzmann a petrecut 12 ani lucrând pentru acest film, montând 350 de ore de filmare. Multe dintre cele rămase au fost folosite apoi în alte filme ale lui.

Născut pe 27 noiembrie 1925, într-o suburbie a Parisului, Lanzmann, nepotul unor evrei din Belarus, a trăit din 1940 în Brioude, unde tatăl lui i-a învăţat pe el şi fraţii săi să se ascundă de nazişti.

La vârsta de 18 ani, Lanzmann s-a alăturat Rezistenţei franceze, iar după război a studiat la Free University din Berlin.

Revenit în Franţa, a lucrat în mai multe redacţii, înainte de a deveni asistentul filozofului Jean-Paul Sartre, în 1952.

El avea vârsta de 26 de ani când a cunoscut-o pe partenera lui Satre, Simone de Beauvoir, în vârstă de 44 de ani atunci. Curând au devenit iubiţi, o relaţie deschisă agreată atât de Sartre cât şi de Beauvoir.

„Nu eram un trio. Am avut o relaţie independentă cu Sartre”, a spus el anul trecut când a vândut către Universitatea Yale zeci de scrisori scrise de Beauvoir lui Lanzmann, singurul bărbat cu care a trăit ea.

Lanzmann a devenit apoi redactor la Les Temps Modernes, înfiinţată de Beauvoir şi Sartre, şi un critic vocal al colonialismului anilor 1960, inclusiv asupra ocupaţiei Algeriei de către Franţa.