Doliu în România, inima i-a cedat pe drum. A murit în ambulanţa care îl transporta de la Craiova la Bucureşti

Un tenor în vârstă de 40 de ani, din Craiova, a suferit în primăvara acestui an un infarct similar cu cel al lui Florin Busuioc, însă, pentru că nu a fost un doctor care să intervină, bărbatul a fost transportat la Bucureşti. Nu a mai ajuns, fiind declarat mort pe drum. Dr. Paul Traşcă era plecat în străinătate. 

RomaniaTV.net
08 nov. 2018, 11:04

Cazul actorului Florin Busuioc care a suferit un infarct în timp ce se afla la Craiova și a fost operat în Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară scoate la iveală probleme acute din sistemul medical doljean. Deși o echipă de medici tineri s-a mobilizat și a reușit să intervină prompt și să stabilizeze pacientul, în spatele acestui caz se ascund nenumărate neajunsuri. Centrul de Cardiologie este dotat corespunzător cu aparatură și materiale sanitare pentru astfel de intervenții, însă medicii nu sunt suficienți pentru a putea asigura o activitate permanentă, o linie de gardă. În aceste condiții, tratarea a doi pacienți simultan în regim de urgență este imposibilă.

În primăvara acestui an, unui tenor al Filarmonicii, în vârstă de 40 de ani, i s-a făcut rău în timpul repetiţiilor. În cazul lui Mircea Tudora nu s-a putut interveni, deoarece singurul medic specialist care ar fi putut opera, dr. Paul Traşcă, era plecat în străinătate, astfel că s-a pierdut foarte mult timp în încercarea de a-l transporta pe tenor la Bucureşti.

Directorul Filarmonicii Craiova, Gabriel Zamfir a declarat, pentru MEDIAFAX, că îşi aminteşte cum tenorului i s-a făcut rău în timpul unei pauze de la repetiţii.

„Mircea Tudora se numea tenorul, avea 40 de ani. Era o pauză la cor şi a urcat spre sală să înceapă repetiţiile, i s-a făcut rău, a căzut şi a făcut infarct. A fost resuscitat timp de 40 de minute, şi-a revenit, a fost dus la spital. Acolo s-a încercat transportarea lui cu elicopterul la Bucureşti. Însă, din cauza presiunii atmosferice, când urcau, iar nu mai avea puls. Au coborât. După trei încercări, au decis să-l ducă cu ambulanţa şi la kilometrul 40, pe autostradă, l-au declarat decedat”, a spus Gabriel Zamfir.

Medicul Paul Traşcă, cel care a fost chemat de acasă pentru a-l opera pe actorul Florin Busuioc, îşi aminteşte şi el despre caz.

„Din păcate au murit foarte mulţi oameni în acelaşi mod (din infarct – n.r.), chiar în Filarmonică a fost un caz. Acum câteva luni de zile, un domn care lucra acolo, la Filarmonică, a făcut un infarct. Eu nu eram aici, eram plecat din ţară şi a murit. Exact la fel s-a întâmplat (ca şi în cazul lui Florin Busuioc – n.r.) şi a murit la 40 de ani. A murit în urgenţă. Nu avea cine să facă (operaţie de montare a unui stent – n.r.)”, a spus Traşcă