Doliu în teatrul românesc. A murit pe patul de spital după o lungă suferinţă

Doliu în teatrul românesc! A murit Anton Tauf, unul dintre cei mai apreciați actori ai Teatrului Național din Cluj Napoca. După o îndelungată suferință, la 72 de ani, Anton Tauf s-a despărțit definitiv de scena clujeană, pe care a slujit-o 50 de ani.

RomaniaTV.net
20 nov. 2018, 14:28
Doliu în teatrul românesc. A murit pe patul de spital după o lungă suferinţă

Regizorul și actorul Anton Tauf s-a născut la Baia Mare, în data de 18 aprilie 1946, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, promoţia 1968, clasa profesorilor Beate Fredanov şi Octavian Cotescu, scrie libertatea.ro. A lucrat cu mari regizori ai vremii, începând cu Vlad Mugur, care l-a adus în orașul de pe Someș, imediat după absolvirea facultății și în al cărui Hamlet testamentar a făcut un formidabil Polonius. A fost distribuit în mari spectacole de regizori precum György Harag, Aureliu Manea, Mircea Marin, Alexa Visarion, Alexandru Tatos, Alexandru Dabija, Mona Chirilă sau Anca Bradu.

Citeşte şi RETROSPECTIVĂ. Personalităţi române care ne-au părăsit în anul 2017

Cea mai îndelungată și plină de succes colaborare a fost cu regizorul Mihai Măniuțiu, sub direcția căruia au luat naștere roluri memorabile: Macbeth din „Macbeth” de Shakespeare, Segismundo din „Viața e vis” de Calderón de la Barca, El din „Cerul înstelat deasupra noastră” de Ecaterina Oproiu, Chirică din „Omul cu mârțoaga’ de George Ciprian, Petruchio din „Îmblânzirea scorpiei” de Shakespeare, Domnul Jourdain din „Burghezul gentilom” de Molière, Profesorul din „Lecția” de Eugène Ionesco, Popa din „Tulburarea apelor” de Lucian Blaga.

A fost a angajat al Teatrului Naţional Cluj-Napoca din anul 1968, iar în perioada 1992-1993 a fost director al acestei instituții. Între anii 1995 și 2002 a ocupat funcția de director al Teatrului Dramatic Baia Mare, după care a revenit la Teatrul Național Cluj-Napoca, în calitate de actor și regizor. Actor de o forță și un har cum rar se găsesc pe scena românească, Anton Tauf a fost recompensat cu Premiul UNITER pentru întreaga carieră, însă, din păcate, starea sănătății nu i-a permis să ridice premiul personal la ceremonia din 7 mai, de la Alba Iulia.