Doliu naţional: Cel puţin 357 de persoane au murit în urma inundaţiilor, iar alte sute de mii au rămas fără case UPDATE

Cel puţin 357 de persoane au murit în statul indian Kerala în urma unor inundaţii devastatoare care au lăsat peste 220.000 de persoane fără case, scrie The Guardian.

18 aug. 2018, 07:46
Doliu naţional: Cel puţin 357 de persoane au murit în urma inundaţiilor, iar alte sute de mii au rămas fără case UPDATE

UPDATE: Bilanţul inundaţiilor din Kerala, cele mai grave pe care le-a suferit acest stat din sudul Indiei în ultimul secol, a crescut la 357 de morţi, a anunţat duminică autorităţile locale, informează AFP şi Xinhua.

Această regiune foarte turistică din sudul Indiei este afectată de la sfârşitul lunii mai de ploi torenţiale care au provocat alunecări de teren şi inundaţii bruşte care au acoperit sate întregi.

„Din 29 mai, ziua în care au început ploile musonice în Kerala, şi până în prezent, în total 357 de persoane şi-au pierdut viaţa”, dintre care 33 în ultimele 24 de ore, au declarat autorităţile locale într-un comunicat.

Bilanţul anterior era de 324 de morţi.

Aproximativ 350.000 de sinistraţi au trebuit să se refugieze în aproximativ 3.000 de tabere de urgenţă. Mii de membri ai armatei, marinei şi forţelor aeriene au fost detaşaţi pentru a veni în ajutorul celor care sunt încă izolaţi de inundaţii.

Au fost distruse numeroase drumuri şi 134 de poduri, izolând districte întregi în zonele deluroase din Kerala, care sunt cele mai afectate. De asemenea, au fost distruse majoritatea culturilor.

Locuitori panicaţi solicită ajutor pe reţelele sociale, spunând că nu reuşesc să contacteze serviciile de salvare.

Potrivit guvernului local, pierderile cauzate statului Kerala de aceste intemperii catastrofale sunt de 2,9 miliarde de dolari „conform unor estimări preliminare”. Costul final „nu va putea fi stabilit până când apa nu se va retrage”, precizează comunicatul.

Pentru a întări eforturile de salvare, şeful executivului din Kerala a cerut finanţare suplimentară şi trimiterea a 20 de elicoptere şi a 600 de ambarcaţiuni cu motor, în plus faţă de cele desfăşurate deja pe teren.

Primul ministru indian, Narendra Modi, care a survolat sâmbătă statul sinistrat, a anunţat un ajutor imediat de 75 de milioane de dolari.

Departamentul Meteorologic Indian (IMD) a retras sâmbătă noaptea alerta roşie pentru opt din cele 13 districte afectate de potop, însă ploi au fost prognozate şi duminică.

O reuniune a Comitetului naţional pentru gestionarea crizelor se desfăşoară zilnic în New Delhi pentru a face o analiză a situaţiei şi pentru a revizui operaţiunea de salvare şi salvare, în funcţie de solicitările guvernului din statul afectat.

Operaţiunile echipajelor de urgenţă, folosindu-se atât de elicoptere cât şi de bărci, sunt în desfăşurare şi sunt căutaţi oameni care ar putea fi prinşi în dărâmăturile clădirilor care s-au prăbuşit din cauza alunecărilor de teren.

Autorităţile au avertizat că vor urma mai multe ploi torenţiale şi vânt puternic în weekend.

În Kerala, un stat popular printre turişti, au avut loc ploi musonice record în acest an. Conform ministrului statului, Pinarayi Vijayan, acestea sunt „cele mai grave inundaţii din ultimii 100 de ani”.

Drumurile sunt distruse parţial, reţelele de telefonie mobilă nu funcţionează, un aeroport a fost închis, iar peste 220.000 de persoane au rămas fără case.

Numărul celor decedaţi este aşteptat să crească, alte câteva mii de oameni fiind încă prinşi în zonele afectate. Mulţi au murit fiind îngropaţi de vii sub alunecările de teren cauzate de inundaţii.

Prim-ministrul indian, Narendra Modi, se afla în drum spre Kerala „pentru a analiza situaţia inundaţiilor”.

În total, peste 900 de persoane au murit în acest sezon musonic, din cauza inundaţiilor, alunecărilor de teren şi ploii, conform Ministerului de Interne indian.

Un bărbat din oraşul Chengannur a postat un videoclip în care se poate vedea cum apa îi ajunge până la gât în propria casă: „Se pare că apa urcă la etajul doi. Sper că vedeţi asta. Rugaţi-vă pentru noi”.

Soarta bărbatului nu este deocamdată cunoscută. Ministrul Finanţelor din Kerala, Thomas Isaac, a informat pe Twitter că ultima stradă funcţională spre Chengannur a fost luată de ape în faţa ochilor săi, astfel oraşul fiind izolat.