DOLIU NAŢIONAL pentru Regina Ana, în ziua de 13 august, când va fi înmormântată

Guvernul României a declarat ziua e 13 august, în care va avea loc înmormântarea Reginei Ana, la Curtea de Argeş, zi de doliu naţional.

RomaniaTV.net
03 aug. 2016, 10:19
DOLIU NAŢIONAL pentru Regina Ana, în ziua de 13 august, când va fi înmormântată

Majestatea Sa Regina Ana a României a încetat din viață luni, pe 1 august, la Spitalul din Morges, în Elveția, funeraliile urmând să se desfăşoare în perioada 9-13 august 2016, după cum a anunţat Casa Regală.

„În memoria personalității celei care a fost Ana de România, Guvernul a declarat 13 august 2016 zi de doliu național. În această zi, toate instituțiile, autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă. Drapelul va fi arborat în bernă și la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, aeroporturi, porturi, gări și aerogări, precum și ca pavilion pe navele și ambarcațiunile care navighează sub pavilion românesc”, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, aceeași obligație revine și persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau reședință.

„De asemenea, la recomandarea Guvernului, posturile naționale de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător”, a afirmat Iolu.

Potrivit legilor in vigoare, în zilele de doliu naţional drapelul Romaniei este arborat in berna la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant de orice grad, institutiilor de cultura si misiunilor diplomatice ale Romaniei, la punctele de trecere a frontierei, in aeroporturi, porturi, gari si autogari, precum si pe navele de orice fel si pe alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc. Aceeasi obligatie revine si persoanelor fizice, daca arboreaza drapelul Romaniei la domiciliu sau la resedinta.

Posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura isi adapteaza programul in mod corespunzator. In plus, toate manifestarile culturale, artistice si sportive programate pentru aceasta zi sunt amanate.

Citeşte şi Lucruri mai puţin ştiute despre Regina Ana: A fost ÎNROLATĂ în armată, a participat la RALIURI şi îşi făcea singură mobila

România se pregăteşte să organizeze funeralii regale, prima dată după aproape 80 de ani. Trupul reginei Ana va ajunge în ţară marţea viitoare. Timp de două zile, joi şi vineri, va fi depus la Palatul Regal din Bucureşti pentru ca oamenii să îşi poată lua rămas bun. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Arges, sâmbătă, 13 august.

Imediat după decesul Reginei Ana, tot mai multe voci au anunţat că, foarte probabil, Regele Mihai nu va participa la funeraliile soţiei sale, Regina Ana. Cu toate acestea, Regele Mihai va fi prezent la Curtea de Argeş.

”Am aflat că Majesatea Sa îşi doreste să vină la funeraliile Reginei Ana din România. Mai mult decât atât, se află într-o stare de sănătate bună, poate zbura, poate călători cu maşina. Nu poate sta foarte mult în picioare. Aşadar, Majestatea Sa este aşteptat să participe la funeralii”, scrie tvr.ro.

În momentul de faţă, patru dintre cele cinci fiice ale Regelui Mihai şi Reginei Ana sunt în Elveţia, unde pregătesc funeraliile acesteia din urmă. Surse din apropierea Casei Regale au mărturisit că în ultima săptămână de viaţă, Majestatea Sa a fost aproape tot timpul inconştientă. La Funeraliile Reginei Ana sunt aşteptaţi membri ai familiilor regale din toată Europa.