Donald Trump: „SUA nu pot continua să fie jandarmul lumii”

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a efectuat miercuri o vizită neaşteptată soldaţilor americani staţionaţi în Irak şi a profitat de această primă deplasare într-o zonă de conflict după alegerea sa în urmă cu doi ani pentru a justifica decizia de retragerea a trupelor americane din Siria, relatează AFP.

27 dec. 2018, 07:02
Donald Trump: „SUA nu pot continua să fie jandarmul lumii”

„Statele Unite nu pot continua să fie jandarmul lumii”, a declarat el la baza aeriană Al-Asad, la circa 160 de kilometri vest de Bagdad. „Este nedrept când această greutate apasă numai asupra noastră, a Statelor Unite”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Citeşte şi Preşedintele SUA, Donald Trump, şi soţia sa au mers să viziteze militarii americani din Irak

Însoţit de soţia sa, Melania, preşedintele american a aterizat la ora locală 19.16 (16.16 GMT) pe această bază, unde a discutat cu soldaţi şi responsabili militari, potrivit unui fotoreporter al agenţiei France Prese.

Preşedintele şi Prima Doamnă au plecat „spre Irak seara târziu de Crăciun pentru a face o vizită trupelor noastre şi comandanţilor noştri militari ca să le mulţumească pentru angajamentul, succesul şi sacrificiul lor şi să le ureze Crăciun fericit”, a scris pe Twitter purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

Iniţial, Donald Trump trebuia să aibă o întrevedere cu premierul irakian, Adil Abdul-Mahdi, „dar o divergenţă de puncte de vedere legate de organizarea acestei întâlniri a condus la înlocuirea cu o discuţie telefonică”, în cursul căreia cei doi lideri au abordat în special dosarul sirian, potrivit unui comunicat la guvernului de la Bagdad.

Adil Abdul-Mahdi „l-a invitat pe preşedintele american să se deplaseze la Bagdad”, iar Donald „Trump i-a cerut prim-ministrului să vină la Washington”, a adăugat comunicatul. „Cele două părţi au căzut de acord să consolideze în continuare relaţiile dintre cele două ţări”, potrivit documentului.

Donald Trump a fost criticat frecvent pentru că, de la instalarea la Casa Albă, în ianuarie 2017, nu a efectuat nicio vizită în zone de conflict unde sunt prezente trupe americane şi mai ales după ce, luna trecută, în Franţa, a anulat din cauza ploii o vizită la un cimitir american din timpul Primului Război Mondial.