Un şerif de culoare foarte controversat, numit în guvernul lui Trump

Președintele american Donald Trump a recompensat pentru sprijinul său un șerif negru ultraconservator și foarte controversat, numindu-l într-un post cheie al Ministerului Securității Interne.

18 mai 2017, 05:47
Un şerif de culoare foarte controversat, numit în guvernul lui Trump

David Clarke, care devine unul dintre adjuncții secretarului John Kelly, și-a anunțat miercuri promovarea la un post de radio din Wisconsin, stat din regiunea marilor lacuri unde s-a făcut celebru.

Clarke, a cărui imagine cu pălărie de cow-boy este foarte cunoscută, s-a aflat recent în dificultate după ce un om suferind de tulburări mentale a murit din cauza „deshidratării acute” într-o închisoare din Milwaukee, de care răspundea. Acest deținut de 38 de ani, considerat prea zgomotos de gardieni, fusese privat de apă în mod deliberat în celula sa timp de șapte zile.

Scandalul nu a împiedicat promovarea șerifului Clarke, care l-a susținut puternic pe Donald Trump în timpul campaniei sale prezidențiale, primind onoarea de a se exprima la tribuna Convenției de învestitură republicană.

Acest negru ultraconservator susține în special o promisiune emblematică a președintelui: construirea unui zid de-a lungul întregii frontiere între SUA și Mexic.

Citeşte şi Fostul director FBI, Robert Mueller, numit procuror special în ancheta Trump-Rusia

David Clarke mai este cunoscut pentru intervențiile sale la Fox News și la tribuna National Rifle Association (NRA), nr.1 în materie de lobby în favoarea armelor în SUA. El critică cu regularitate Black Lives Matter, o mișcare ce denunță abuzurile poliției.

Șeriful din Milwaukee, cunoscut pentru declarațiile sale caustice, afirmă că confiscarea armelor e către naziști i-a lăsat pe evrei „fără apărare în fața atacurilor”.

Într-un mesaj pe Twitter în care denunța presupusa corupție generalizată în administrația Obama, el estimase că a venit timpul să se recurgă la „furci și la torțe”. Într-un alt mesaj, la sfârșitul lunii ianuarie, el lansase un apel de a se trece la o ofensivă împotriva manifestanților care protestau în aeroporturi împotriva decretului antiimigrație a lui Donald Trump, măsură ce a fost suspendată de aproape patru luni.